18.4 C
Ljubljana
četrtek, 7 julija, 2022

Ste vedeli? Pršice strašljivega videza se razmnožujejo na bradavicah in obrazu skoraj vsakogar in se celo hranijo z vašo kožo

Piše: C. R.

Skoraj vsaka oseba na Zemlji ima na obrazu, trepalnicah in celo na bradavicah, na tisoče pršic, ki imajo osem nog, se hranijo s kožnimi celicami in se celo parijo na vašem obrazu. Dejavne so predvsem ponoči. The Sun poroča, da naj bi znanstveniki končno razkrili njihove genetske skrivnosti.

Raziskovalci z Univerze v Readingu so namreč v novi študiji razložili kako jim je prvič uspelo določiti zaporedje genoma kožne pršice Demodex folliculorum, znane tudi kot kožna pršica. Po njihovih ugotovitvah naj bi bile omenjene mikroskopske živali tako odvisne od gostiteljev, da se bodo morda »zlile« z ljudmi. Potrdili pa so tudi, da imajo omenjena bitja anuse in da jih na tisoče lahko živi na enem človeku. Teh pršic, ki se prenesejo ob rojstvu, se je skoraj nemogoče znebiti.

Živijo v naših porah, hranijo pa se z naravnimi kožnimi olji in se na naši koži tudi parijo. Zatem v porah odložijo jajčeca novih pršic. Kljub temu, da morda vse to zveni zastrašujoče, ni treba preveč skrbeti, saj jo omenjene pršice bolj ali manj neškodljive.

Študija genoma teh živali je pokazala, da njihov izoliran obstoj in posledično križanje spreminjata njihovo DNK. Sproti se prav tako znebijo odvečnih genov in celic ter se spreminjajo iz zunanjih zajedalcev v »simbiote«, kar pomeni, da bodio kmalu morda dejansko postale »eno z ljudmi«.

Pri raziskavi je sodelovala tudi biologinja z Univerze v Readingu, Dr. Alejandra Perotti, ki pojasnjuje: »Ugotovili smo, da imajo te pršice drugačno razporeditev genov kot druge podobne vrste, saj so se prilagodile zaščitenemu življenju v porah….Posledica teh sprememb v njihovi DNK so nekatere nenavadne telesne značilnosti in vedenje.« Med drugim je nenavadna dejavnost pršic tudi, da lezejo ven ponoči, saj so izgubili gene, ki ki zagotavljajo zaščito pred UV-žarki in povzročajo, da se organizmi prebudijo ob dnevni svetlobi.

Edinstvena DNK je prispevala tudi k temu, da imajo samci penis obrnjen navzgor, kar jih sili, da se postavijo pod samico, medtem ko se oba oprimeta človeških las.

Raziskava , objavljena v reviji Molecular Biology and Evolution, pa je razbila tudi dolgoletni mit o obraznih pršicah, da nimajo anusov, temveč kopičijo iztrebke in jih ob smrti sprostijo, kar povzroča vnetje kože. Nova študija pa je potrdila, da imajo pršice anuse, zato so bile neupravičeno obdolžene za številna kožna obolenja.

Sorodne vsebine