10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Ste vedeli, kje vse se Marija prikazuje po svetu? Na zemljevidu Marijinih prikazovanj, ki svarijo pred vojnami in nevero, tudi Slovenija!

15. avgusta slovesno praznujemo vnebovzetje Device Marije. Vendar Marijina vloga v zgodbi odrešenja človeškega rodu s tem ni zaključena. Njeno ljubeče materinsko srce še vedno trepeta za usodo ljudi, zato nas z znamenji in prikazovanji vabi, da bi sledili Božjemu odrešenjskemu načrtu, utelešenem v njenem sinu, Jezusu Kristusu. Marijino materinsko prisotnost najdemo v katoliških cerkvah, kapelah, na krajih prikazovanj, molitev in čaščenja, posebej v marijanskih svetiščih, krajih, posvečenih Blaženi Devici Mariji. Tri takšne kraje imamo tudi v Sloveniji. Marija se je prikazala dvema pastirčkoma na kraju, kjer je danes romarska cerkev v Strunjanu, pastirici Urški na Sveti Gori ter deklici Tereziji v Porčinju. V nadaljevanju pa razkrivamo, kje vse se je še prikazala Marija.

 

Najpogosteje Marija za svoja prikazovanja izbere otroke, zgodijo pa se običajno v kriznih obdobjih človeške zgodovine, posebej pred krvavimi vojnami. Vidci prihajajo iz skromnih okolij in so pogosto edini, ki lahko Marijina sporočila slišijo in vidijo. Nekaterim se Gospa prikaže večkrat, jih povabi k še večji veri, posvari pred bližajočo se nesrečo, včasih prosi za gradnjo nove cerkve.

Zemljevid, ki ga je ustvaril National Geographic, prikazuje, kjer se nahajajo marijanska svetišča. Največ jih je v Evropi, izstopata Italija ter Francija, pa tudi južna Nemčija in Belgija, kjer so posebej priljubljena Marijina svetišča. V tradicionalnih trdnjavah krščanstva, npr. v Španiji in na Poljskem, je relativno malo marijanskih svetišč, piše hrvaški Express. Nekaj ​​jih je v zahodni Ukrajini, nekaj na Madžarskem, na Balkanu skoraj nobenega, razen Medžugorja. Po drugih kontinentih po številu Marijih prikazovanj vodijo ZDA in Mehika.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine