14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Ste vedeli? Kamor koli v Nemčijo že za 27,90 €

Piše: C. R.

Pred nami so toplejši dnevi, ki nas vabijo na izlete. Potovanje z vlakom, sploh če potujete malo dlje, je zelo praktično in hkrati doživeto. Čas na poti lahko izkoristite za branje, gledanje filma, igro, opazovanje pokrajine, ki drsi mimo oken …

Ni vam treba mirno sedeti na avtomobilskem sedežu, lahko se prosto sprehodite. Hkrati pa boste veliko pripomogli tudi k varovanju okolja. Vozovnico za vlak lahko kupite prej, že 6 mesecev pred potovanjem, in s tem precej privarčujete pri njenem nakupu.

Iz katerega koli kraja v Sloveniji v kateri koli kraj v Nemčiji lahko potujete že od 27,90 €. Število vozovnic po tej ponudbi je omejeno, zato priporočamo, da si čim prej izberete svojo destinacijo in vlak. Potujte v Berlin, Bonn, Hamburg, Dresden, Leipzig, MünchenFrankfurt …  kamor koli v Nemčijo sproščeno in ugodno!

Drugi namigi za izlete v evropska mesta z vlaki:

DO ČAROBNEGA GRADCA ALI DUNAJA (AVSTRIJA)

(Foto: Slovenske železnice)

Do Gradca in Dunaja se lahko zapeljete dnevno z več vlaki. Ena od možnosti je tudi potovanje z vlakom Emona, ki ima v svoji sestavi vagon z restavracijo (vlak ima v voznem redu oznako EC 150 ali EC 151). Takšna pot mine neverjetno zabavno in hitro, sploh ob užitkih pri hrani, pijači in pogledu na pokrajino, ki drsi mimo oken. Drugo največje avstrijsko mesto Gradec je popolna destinacija za vse, ki bi si radi privoščili potep in kavo s smetano.

(Foto: Slovenske železnice)

Potovanje lahko nadaljujete do čarobnega Dunaja Da bi lahko predstavili vse, kar lahko vidite in doživite na Dunaju, bi potrebovali celo knjigo, omeniti pa velja palače ob Ringu, opero, poletno rezidenco Hofburg, dvorec Schönbrunn in cesarsko grobnico, v kateri je 138 sarkofagov Habsburžanov. Ko boste preveč utrujeni za nadaljevanje raziskovanja, se za vogalom zagotovo skriva katera od številnih kavarn, brez katerih Dunaj ne bi bil Dunaj. Če boste dovolj zgodnji z nakupom vozovnice, boste zanjo iz Ljubljane do Gradca odšteli 17,90 evra za odraslo osebo, do Dunaja pa 24,90 evra.

V SALZBURG (AVSTRIJA), ROJSTNO MESTO WOLFGANGA AMADEUSA MOZARTA

(Foto: Slovenske železnice)

Sproščeno vzdušje mesta Salzburga, kratke razdalje med mestnimi znamenitostmi in široka izbira doživetij zagotavljajo zabavo za vso družino. Približno kilometer in pol od glavne železniške postaje v Salzburgu si lahko ogledate tudi rojstno hišo slavnega Mozarta. Ustaviti se splača tudi na razgledni točki Kapuzinerberg. Za vozovnico za odraslega iz Ljubljane do Salzburga boste odšteli samo 19,90 evra, če boste nakup opravili dovolj zgodaj. Salzburg ima zelo dobro urejen mestni prevoz. Če boste obiskali mesto, vam priporočamo nakup Salzburg Card. Z njo si boste za 24, 48 ali 72 ur zagotovili prost ogled vseh znamenitosti, hkrati pa imeli tudi brezplačen javni prevoz. In to direktno z glavne železniške postaje.

V PRILJUBLJENO BUDIMPEŠTO (MADŽARSKA)

(Foto: Slovenske železnice)

Madžarska prestolnica velja za eno najbolj priljubljenih destinacij, ki jo lahko obiščete tudi z vlakom. Iz Ljubljane se lahko do tja zapeljete že od 15 evrov naprej. Med vožnjo boste lahko uživali tudi v pogledu na Blatno jezero in se peljali mimo Veszprema. V mestu ob bregovih Donave, ki je polno mostov in tradicionalnih madžarskih gostiln – čard, si boste lahko ogledali številne kulturne in zgodovinske znamenitosti, med drugim kraljevo palačo, parlament in opero, kar pa je samo nekaj utrinkov bogatega turizma v Budimpešti.

V BRATISLAVO (SLOVAŠKA), »VELIKO MALO MESTO«

Bratislava je pisano zgodovinsko mesto, znano po čudovitih parkih, jezerih, veličastni reki Donavi idr. Zanimiv postanek za kosilo je tudi v vrteči se restavraciji na televizijskem stolpu na bližnjem hribu. Staro mestno jedro Bratislave je tako majhno, da si lahko vse znamenitosti ogledate peš. Javno prevozno sredstvo boste potrebovali le za prevoz z železniške postaje do središča mesta, lahko pa se tja podate tudi peš (približno 20 min.). Če boste dovolj zgodni z nakupom vozovnice za vlak, boste npr. iz Ljubljane lahko potovali že za 43 evrov.

NOČNI IZLET DO ZÜRICHA (ŠVICA)

(Foto: Slovenske železnice)

Ste se že kdaj odpravili na nočni izlet? Privoščite si ga lahko iz Ljubljane do Züricha, in sicer so vozovnice na voljo že od 29,90 evra naprej. Največje švicarsko mesto je bilo razglašeno za mesto z največjo kakovostjo življenja in ponuja številne možnosti za raziskovanje. Znano je tudi po živalskem vrtu, ki velja za enega najboljših v Evropi.

Predstavljenih je le nekaj namigov za izlete v evropska mesta. Ugodne vozovnice in zanimivi so lahko izleti z vlakom tudi v druga evropska mesta.

Preverite cene vozovnic na spletni strani www.slo-zeleznice.si v zavihku »Tujina« ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 81 11.

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine