16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Ste vedeli, kako zdravilne učinke ima lahko viski? Pomaga tudi v boju s covid19

Piše: C.R.

Čeprav velja za žgano pijačo, ki jo povezujemo predvsem s Škotsko, v filmih pa ga pijejo predvsem pripadniki visokih slojev, velja viski za zdravilo, ki so ga najprej uporabljali v samostanih. Danes velja za nacionalno pijačo Škotov in Ircev, čeprav ga pridelujejo tudi v ZDA in v Kanadi.

Posebej v času covid19, ko se na veliko pojavlja tudi aritmija, tesnoba ter tveganje za krvne strdke, mnogi priporočajo manjše količine viskija za preprečevanje morebitnih tragičnih posledic okužbe z novim koronavirusom. Seveda pa se moramo zavedati, kakšna tveganja prinaša pitje močnih alkoholnih pijač.

Znano je sicer, da viski zaradi svoje specifičnosti prispeva k redčenju krvi ter širjenju žil, kar zmanjšuje možnost srčnega infarkta in podobnih bolezenskih stanj. Prav tako ugodno vpliva na živčevje in prispeva k sprostitvi, tudi v primeru močnega bitja srca ali ob občutku tesnobe. Po nekaterih podatkih pa kozarček viskija (do 0,3 dcl) po obroku prispeva tudi k boljši prebavi ter manjšanju apetita.

Čeprav nismo več v tistih pravih zimskih dneh, pa velja, da v nasprotju z običajnim žganjem viski ohranja človekovo telo toplo. Na ta način je viski rešil življenje kuharja z ladje Titanik. Kuhar je malo pred potopitvijo ladje spil nekaj kozarcev viskija, nato pa se je znašel v ledeno mrzli vodi. In – preživel.

Zadnje novice

Sorodne vsebine