6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Ste vedeli? Dunajski javni promet vsak dan naredi toliko kilometrov, da bi lahko petkrat obkrožil Zemljo!

Dunajski avtobusi, tramvaji in vlaki podzemne železnice vsak dan zabeležijo 2,6 milijona potnikov. V preteklem letu so tako prevozili skoraj 78 milijonov kilometrov, kar je toliko, kot da bi vsak dan petkrat obkrožili Zemljo. Zaradi majhnega števila slepih potnikov spadajo Dunajčani med najbolj poštene potnike v Evropi.

 

»Vožnja z javnimi prevoznimi sredstvi je vsakdanja navada večine Dunajčanov. Na ta način vsak posameznik prispeva še k varovanju okolja, saj prihrani do 80 odstotkov emisij ogljikovega dioksida,« je povedala dunajska mestna ministrica za okolje Ulli Sima. Glede na nenehno rast števila uporabnikov javnega prevoza na Dunaju načrtujejo, da bodo do leta 2020 dosegli milijardo potnikov. Prav tako želijo delež poti, opravljenih z javnimi prevoznimi sredstvi, s sedanjih 38 povečati na 40 odstotkov.

Vožnja z javnim prevozom se na Dunaju izplača tudi časovno in cenovno. Dunajčani vedo, da se goljufanje ne izplača, saj letna vozovnica za vsa javna prevozna sredstva znaša le 365 evrov, kazen za vožnjo brez veljavne vozovnice pa kar 105 evrov. Avstrijska prestolnica spada v mednarodnem merilu med mesta z nizko stopnjo slepih potnikov. Sto kontrolorjev, ki dnevno preverjajo vozovnice, je lani preverilo 5,7 milijona potnikov, od katerih 1,9 odstotka ni imelo veljavne vozovnice. Na ta način se Dunajčani uvrščajo med najbolj poštene potnike v Evropi.

Da bi bila vožnja s podzemno železnico prijetna za vse potnike, bo od 15. januarja dalje prepovedano uživanje hrane na vseh linijah. Tako je v spletni anketi javnega podjetja Wiener Linien odločilo več kot dve tretjini sodelujočih. Septembra lani so na progi linije U6 uvedli prepoved uživanja jedi z močnim vonjem, kot so na primer kebab, pica, testenine in mesni sir. Seznam najbolj motečih jedi so sestavili na pobudo potnikov in v sodelovanju z njimi. Zaradi pozitivnega odziva na ta ukrep so se odločili, da bodo prepoved uživanja vse hrane razširili na vse linije podzemne železnice. Kršitelje bodo zgolj obveščali in opozarjali, saj kazni zaenkrat niso potrebne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine