4.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

»Stari smo toliko, kolikor je stara naša hrbtenica«

Piše: Petra Janša

Minuli četrtek sva se s fotografinjo odpravili na pogovor k direktorju in solastniku podjetja Nado center zdravja Matjažu Jelovčanu. Nado center zdravja na Zaloški cesti v Ljubljani je ozko specializirano zasebno podjetje za zdravljenje različnih oblik motenj hrbtenice.

Podjetje Nado center zdravja, ki je v slovensko-hrvaški lasti, uspešno posluje že 23 let. Na Hrvaškem imajo sedem centrov, v Sloveniji pa imajo poleg ljubljanske odprto še ambulanto v Kopru, kjer pa za zdaj izvajajo dejavnosti v povezavi s hujšanjem. Obmorska lokacija ter bližina Hrvaške in Italije jih vodi v razmišljanje, da tudi v Kopru odprejo center za zdravljenje različnih oblik motenj hrbtenice. Bistvo njihove dejavnosti so fizioterapije, ki jih izvajajo diplomirani fizioterapevti in kineziologi. »Fizioterapevti poznajo patologijo, imajo več znanja o človeškem telesu in znajo brati izvide, kineziologi pa so strokovnjaki na področju, kako izvajati vaje, da okrepiš telo,« razloži sogovorec. Znani so kot center za dekompresijsko terapijo hrbtenice v Sloveniji. Imajo dober ugled v javnosti. Direktor Jelovčan pravi, da kar 38 odstotkov obiskov dobijo na priporočila strank, kar je nedvomno lep uspeh: »Najlepše je videti človeka, ki komaj pride, a potem ko gre po deseti terapiji, reče, to mi je pa res pomagalo. To je zame nekaj najlepšega.«

Iz prve roke

V pogovoru z direktorjem podjetja Nada center sva ugotovila, da je najbolje, da grem kot novinarka skozi proces zdravljenja in po desetih obiskih zapišem ugotovitve. Novinarjem se zaradi načina dela, ki zahteva dolgotrajno sedenje, da o kroničnem stresu ne izgubljam besed, hitro pojavijo težave s hrbtenico. Sploh če so ti bolj lene narave za športne dejavnosti. Tako me je minuli ponedeljek v obravnavo vzel diplomirani fizioterapevt in kineziolog Simon Dovč. V pogovoru sva ugotovila moje zdravstveno stanje v povezavi s hrbtenico. Povedala sem mu, da sem v času epidemije zaradi obsega dela dlje časa sedela, saj smo takrat mesece spremljali skoraj iz ure v uro dogodke v zvezi s covidnimi ukrepi, kar me je pripeljalo do obiska osebne zdravnice, ki mi je postavila diagnozo – težave s hrbtenico. Specialist Dovč si zapisuje anamnezo, pri tem pa mi s pomočjo anatomskega modela hrbtenice prijazno razloži, kaj se dogaja v telesu. Nato je sledil fizični pregled in ocena stanja.

Slediti sem morala navodilom diplomiranega fizioterapevta in kineziologa Simona Dovča, da je lahko ugotovil moje funkcionalno stanje. (Foto: Polona Avanzo)

Na terapevtski mizi sem morala slediti navodilom specialista, da je lahko ugotovil moje funkcionalno stanje in postavil diagnozo. Naredila sva načrt in program zdravljenja. Sam pregled je trajal uro.

Specialist je naredil načrt in program zdravljenja. Sam pregled je trajal eno uro. (Foto: Polona Avanzo)

Ob tem povejmo, da je zaželeno, da imajo pacienti s seboj medicinsko diagnostiko, rentgenske posnetke, posnetke magnetne resonance, da bi strokovnjak lahko kar najbolje ocenil dejansko stanje, a teh izvidov sama hvala bogu še nimam. Vse to primerjajo z mnenjem ortopeda ali nevrokirurga in poskušajo oceniti, ali so težave take, da bi jih lahko rešili z dekompresijo. Natančna klinična slika stanja je namreč prvi pogoj za začetek terapije.

Terapije in prilagojene vaje

Nato so me pospremili v sobo, kjer izvajajo dekompresijsko terapijo hrbtenice. Med ležanjem na boku so mi hrbet najprej ogreli s pomočjo infrardeče luči.

Med ležanjem na boku so mi hrbet najprej ogreli z infrardečo lučjo. (Foto: Polona Avanzo)

Sledila je terapija. S pasovi te privežejo ob mizo in priklopijo na uteži, ki ti počasi raztezajo hrbtenico. Občutek raztezanja ni boleč, prej prijeten. Dekompresijska terapija hrbtenice je trajala približno 20 minut.

Sledila sta dekompresijska terapija ali raztezanje hrbtenice. (Foto: Polona Avanzo)

Sledila je elektroterapija, ki deluje protibolečinsko. Je nekakšna terapija za pomiritev, so mi razložili. Občutek je malce poseben, najprej malce neprijeten, nato pa te ščemenje bolj kot ne sprošča.

Elektroterapija je terapija za pomiritev, so mi razložili. (Foto: Polona Avanzo)

Sledile so prilagojene vaje. V mojem primeru gre za vaje za krepitev mišic. (Foto: Polona Avanzo)

Po približno 20 minutah je bila elektroterapija končana, sledile so vaje za hrbtenico, prilagojene za mojo diagnozo. Izvajati jih moram vsak dan, tudi sama doma. V mojem primeru gre za vaje za krepitev mišic, saj pozabljamo, da prav mišice držijo hrbtenico pokonci, če se laično izrazim. In ja, izvedela sem, da za moje stanje vaja klasičnih trebušnjakov ne pride v poštev, saj bi s tem stanje poslabšala.

Zdaj si pa predstavljate, da tega ne bi izvedela in bi »šopala« klasične trebušnjake v kakšnem fitnes centru. Zato bralcem polagam na srce: če imate težave s hrbtenico, posvetujete se s strokovnjaki, kot jih imajo v podjetju Nado center, preden bo prepozno. Preventiva je vsekakor boljša od kurative. In naj se vrnem na začetek prispevka, ko sem citirala taoistično modrost: »Stari smo toliko, kolikor je stara naša hrbtenica.«

Ostale terapije

Naj omenim še druge terapije, ki jih izvajajo v Nado centru. Poleg že omenjenih, se pravi diagnostike, dekompresijske terapije hrbtenice in elektroterapije izvajajo še manualno in fizikalno terapijo, kinezioterapijo in masažo. Več o tem v naslednjem prispevku, v katerem vam bom seveda poročala, kako so se obnesle terapije v mojem primeru. Mogoče je dobro, da bralcem omenim še to, s kakšnimi bolezenskimi stanji se srečujejo v omenjenem centru. To so: skolioza, bolečine v križu, vratnem delu hrbtenice, poškodbe ramenskega obroča, poškodbe kolen in kolkov ter poškodbe malih sklepov. Nadaljevanje sledi čez dober mesec.

Za več informacij kontaktirajte Nando center zdravja na telefonsko številko 031 437 000 ali elektronski naslov [email protected]

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine