13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Spodletel poskus pristanka izraelske vesoljske sonde na Luni

Poskus pristanka izraelske vesoljske sonde na Luni je v četrtek spodletel. Sondi, ki bi bila prvo zasebno financirano vesoljsko plovilo, ki bi pristalo na površju drugega nebesnega telesa, je med pristajanjem za kratek čas zatajil glavni motor. Znanstveniki so ga uspeli popraviti, a so izgubili stik s sondo, ki je nato padla na Luno.

Projekt izstrelitve robotske sonde Berešit na Luno je plod osemletnega razvoja neprofitnih organizacij SpaceIL in Israel Areospace Industries, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Organizacija SpaceIL je v četrtek na Twitterju objavila, da so bili blizu, a pristanek ni bil uspešen.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po neuspehu izjavil, da upa, da bodo znova poskusili v dveh do treh letih.

Izrael je sondo Berešit izstrelil 22. februarja iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi. V vesolje jo je ponesla nosilna raketa ameriškega zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX. Šlo je za prvo misijo na Luno iz države, ki ni velesila. Doslej so tovrstne misije imele ZDA, bivša Sovjetska zveza in Kitajska, sredstva za 84 milijonov evrov vreden projekt pa so zbrali večinoma z zasebnimi donacijami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine