17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

SpaceX začel z vzpostavljanjem internetne mreže v vesolju

Podjetje SpaceX je v četrtek v okviru projekta Starlink izstrelilo raketo, ki je nosila prvih 60 satelitov, s katerimi nameravajo vzpostaviti mrežo 12.000 satelitov, ki bodo zagotavljali internetno mrežo. Mreža bo začela delovati, ko bo aktiviranih 800 satelitov, okoli Zemlje pa bodo krožili na višini okoli 550 kilometrov.

Raketa je poletela s Kennedyjevega vesoljskega centra na rtu Cape Canaveral na obali ameriške zvezne države Florida. Po uri leta je na višini okoli 450 kilometrov odvrgla satelite, ki so se nato s svojim pogonom utirili v orbito, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vsak satelit tehta okoli 227 kilogramov.

Krožili bodo malo višje kot Mednarodna vesoljska postaja, a nižje kot večina drugih satelitov, najvišji so na višini 36.000 kilometrov.

Izstrelitev je bila načrtovana že prejšnji teden, a so jo zaradi močnih vetrov, nato pa še potrebe po posodobitvi programske opreme, prestavili.

Ustanovitelj SpaceX Elon Musk si želi s tem zagotoviti del prihodnjega trga vesoljske internetne mreže. Tekmuje z zagonskim podjetjem OneWeb in Amazonovim Project Kuiper.

Zadnje novice

Sorodne vsebine