7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

SpaceX in Blue Origin bosta zgradila modul za vrnitev astronavtov na Luno

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v četrtek izbrala vesoljski podjetji Elona Muska Space X in Jeffa Bezosa Blue Origin za izgradnjo pristajalnega modula za astronavte na Luni. Pri pogodbi sodeluje tudi podjetje Dynetics. Novi pristajalni sistem naj bi astronavte vrnil na Luno leta 2024.

Projekt je vreden 967 milijonov dolarjev, ni pa znano kolikšen del pogače bo dobilo posamezno podjetje. Pristajalni modul je ponujalo tudi podjetje Boeing, vendar lani ni bilo izbrano.

Upravitelj Nase Jim Bridenstine je dejal, da je pristajalni modul zadnji sestavni del projekta za pot na Luno po letu 1972.

Prvi astronavti so šli na Luno v okviru projekta Apollo za kratek čas, sedanji program Nase pa je veliko bolj ambiciozen, saj predvideva dolgoročno prisotnost Zemljanov na Luni. Prek tega projekta naj bi kasneje tudi pripravili prvo človeško pot na drug planet – Mars.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine