15.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Solkanu se obeta še en nov most čez Sočo, tokrat samo za pešce in kolesarje

V Solkanu bodo ob dveh obstoječih mostovih čez reko Sočo zgradili novega, namenjenega pešcem in kolesarjem. Za gradnjo visečega mostu, ki bo stal na ozemlju Slovenije, povezal pa bo kolesarske poti in poti za pešce na čezmejnem območju Goriške in Italije, so pogodbo podpisali danes.

 

Viseči most je projekt, ki ga je pred skoraj desetletjem začelo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS GO). Sredstva bodo pridobili iz programa Interreg Slovenija-Italija 2014-2020, vrednost pa brez DDV znaša nekaj manj kot 1,2 milijona evrov.

“Gre za dogodek, ki je velikega pomena tako za EZTS GO kot za celotno obmejno območje. Gradnja brvi v Solkanu je najobsežnejša med infrastrukturnimi deli v okviru celotnega projekta Isonzo-Soča,” je povedal predsednik skupščine EZTS GO Matej Arčon, ki je danes podpisal pogodbo za gradnjo z direktorjem izbranega izvajalca del Kolektorja CPG Kristjanom Mugerlijem.

Viseči most oz. jeklena brv bo postavljena na 73 metrih nadmorske višine. Na levem bregu reke se bo priključila na dostopno pot do kajakaškega centra v Solkan, na desnem bregu pa na predvideno kolesarsko stezo, vklesano v brežino. Razdalja med krajnima opornikoma je 120 metrov. Projekt sicer predvideva tudi gradnjo skupne čezmejne mreže kolesarskih poti in poti za pešce vzdolž Soče ob slovensko-italijanski meji med Solkanom in Vrtojbo.

Arhitektka in vodja projekta Fabiana Pirih je povedala, da je imela obilo težav, saj se je morala kot poznavalka italijanske zakonodaje spoznati tudi s slovenskimi predpisi. EZTS GO je tako prva italijanska pravna oseba, ki je objavila razpis v Sloveniji v skladu s slovensko zakonodajo po zaključku upravnega postopka. “Podpis za izgradnjo brvi čez Sočo tako pomeni, da smo premagali pravne in administrativne ovire med državama,” je dejala.

Brv čez Sočo ni edini projekt, ki ga bodo izvedli v EZTS GO. Konec tega ali v začetku prihodnjega meseca bodo odprli infrastrukturni sklop v rekreacijskem parku Vrtojba, kjer so uredili zelene površine s parkirišči za avtodome in komunalno infrastrukturo. Prihodnji mesec bodo v Gorici odprli sobo za obravnavo avtistov, v projektu sodelujejo tako slovenski kot italijanski strokovnjaki.

Do konca prihodnjega leta bodo uredili kolesarske poti in poti za pešce med Solkanom in Trgom Evropa, prav tako pa naj bi dosedanje kolesarske poti z novimi odseki povezali vse do Pevmskega parka in Stražišča v Italiji.

EZTS GO so leta 2011 ustanovile Mestna občina Nova Gorica ter občini Gorica in Šempeter-Vrtojba. Njegov namen je reševanje skupnih izzivov, ki bodo lahko prispevali k povečanju konkurenčnosti in privlačnosti čezmejnega prostora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine