7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Sodobni vampirizem na pohodu? Zvezna vlada ZDA se bori proti infuzijam t. i. mlade krvi

Ameriška Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je pozvala Američane, naj nehajo z infuzijami “mlade krvi” v telo v prepričanju, da jim bo to vrnilo mladost. Američani to dejansko počnejo in v vse večjem številu, sodobni “vampirizem” pa postaja prava industrija.

 

Starejši ljudje, ki imajo na računu malce več denarja, se prijavijo pri posebnih klinikah, ki ponujajo transfuzijo krvi mladih donatorjev, in potem odidejo domov v svetem prepričanju, da bolje vidijo in slišijo, da imajo boljši spomin, najbolj naivni pa celo verjamejo, da se jim je izboljšal tudi videz.

Klinike prodajajo postopek kot način za boj proti raznim boleznim, ki prihajajo s starostjo, kot so demenca, skleroza, Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen in podobno.

Ameriški zdravniki in organizacije opozarjajo, da gre za potegavščine in da ni nobenih znanstvenih dokazov, da zadeva res deluje, na način kot se oglašuje.

Ena “porcija” sveže mlade krvi menda stane okrog 8000 dolarjev in klinike, ki na ta način služijo, seveda priporočajo čim več takšnih osvežitev, čeprav zdravniška znanost svari, da to v bistvu povzroča težave, kot so infekcije, alergije ter negativne reakcije srca, ožilja in dihal.

FDA se je za zdaj odločila za svarilo potrošnikom, v prihodnosti pa bo morala začeti s sankcijami.

Zadnje novice

Sorodne vsebine