18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Socialistične norosti: V Kaliforniji bodo morali prebivalci izbirati med žehto ali tuširanjem

Socialistično krilo demokratske stranke, ki politično obvladuje Kalifornijo, je lansko jesen potiho sprejelo paket okoljevarstvene zakonodaje, ki omejuje porabo vode v tej najbolj naseljeni ameriški zvezni državi.

 

Zakon, ki je z guvernerjevim podpisom že stopil v veljavo s prvim januarjem letos, omejuje porabo vode v Kaliforniji na 55 galon (ena galona= 3, 7 litra) na dan. Na jutranjem programu televizijske mreže KTLA so novi odlok že komentirali, češ, da se bodo ljudje morali odločati med tuširanjem in žehto.

Za eno žehto se namreč porabi med 40 in 50 galonami vode, za eno tuširanje pa okoli 17 galon, kar pomeni, da obojega skupaj ne bo bilo moč izpeljati, ne da bi presegli omejitev. In seveda, vodo se potrebuje tudi za kuhanje, pranje in seveda pitje, pri tem pa ne gre pozabiti, da je »sončna Kalifornija« ena najtoplejših ameriških zveznih držav.

Odvetnik, ki je gostoval v oddaji, je skušal malo potolažiti gledalce, češ, da bodo gospodinjstva z več družinskim člani, kjer bo za vsako osebo odobrena poraba 55 galon, lahko kombinirala in z dobrim načrtovanjem uskladila porabo v mejah zakona.

Z zakonom je tudi predpisana globa 1000 dolarjev za vsak dan, ko gospodinjstvo preseže določeno porabo vode. Guverner pa ima tudi možnost, da razglasi »vodno izredno stanje«, v tistih dneh se bo presežek dnevne porabe vode oglobilo z deset tisoč dolarji.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine