15.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 maja, 2024

Slovenski slikopleskarji dobili prvi poklicni prapor na dan, ko goduje Sveti Luka, zavetnik slikopleskarjev; boter prapora postal Alojz Kovšca

Piše: L. B.

Včeraj, 18. oktobra, je potekala slovesnost v Baziliki Marija Pomagaj na Brezjah, kjer so slovenski slikopleskarji dobili prvi poklicni prapor v zgodovini. Slikopleskarstvo ima na slovenskih tleh večstoletno tradicijo, z razvitjem in krstom prapora pa želi Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije še bolj utrditi stanovsko povezovanje.

Krst prapora je potekal na dan, ko goduje Sveti Luka, ki je zavetnik slikopleskarjev. Prapor sta krstila ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik ter gvardijan dr. pater Robert Bahčič, v okviru slovesnosti pa je potekala tudi sveta maša.

Boter prapora je postal Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, ki je dejal, da je hvaležen za to čast postati boter prvemu obrtniškemu praporu v Sloveniji. »Pod prapori se navadno zbirajo enako misleči. Ampak prapori ne samo povezujejo, pač pa tudi zavezujejo vse tiste, ki se znajdejo pod njim, da so enotni v mislih, besedah in dejanjih, da so pogumni in iskreni,« je dejal Kovšca.

Že pred leti je sekcija slikopleskarjev pri OZS dobila idejo za poklicni prapor, ko se je začela povezovati s kolegi iz Evrope in se kasneje tudi aktivno vključila v članstvo UNIEP (Evropsko združenje slikopleskarjev). Največ zaslug, da imamo v Sloveniji prvi poklicni prapor, ima torej sekcija slikopleskarjev pri OZS na čelu s predsednikom sekcije Matjažem Majdičem in praporščak, mojster slikopleskarstva, Dušan Presetnik.

Na včerajšnji slovesnosti so bili prisotni tudi slikopleskarji iz drugih držav, in sicer Avstrije, Češke, Slovaške in Madžarske.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine