13.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Slovenski ribiči vabljeni k organiziranemu ribolovu zimskih jat cipljev

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes objavilo javni poziv za prijavo k udeležbi pri organiziranem ribolovu zimskih jat cipljev v portoroškem in strunjanskem ribolovnem rezervatu. Ribolov bo potekal od 1. decembra do 30. aprila, zainteresirani ribiči pa se morajo prijaviti do 17. oktobra.

 

K organiziranemu ribolovu se lahko prijavijo imetniki veljavnega dovoljenja za gospodarski ribolov. To se mora nanašati na ribiško plovilo, ki je bilo aktivno v zadnjem koledarskem letu. Aktivnost ribiškega plovila se meri s številom oddanih ladijskih dnevnikov in iztovorjeno količino rib, so sporočili z ministrstva.

“Organiziran ribolov zimskih jat cipljev in drugih vrst pridnenih rib je dolgoletna tradicija, za ohranjanje katere je nujna primerno organizirana skupina ribičev, ki ima svojega vodjo,” so poudarili na ministrstvu.

Imetniki posebnega dovoljenja lahko lovijo le v organizirani skupini pod vodstvom vodje ribolova, in ne kot posamezniki. Vodjo določijo imetniki posebnega dovoljenja za sodelovanje pri ribolovu na prvem organizacijskem sestanku, ki ga organizira Zavod za ribištvo Slovenije kot izvajalec javne službe svetovanja v ribištvu.

Pogostost posameznih ribolovov določi vodja ribolova, vendar največ 10 ribolovov. Ribolov je vsaka uporaba ribolovnega orodja v ribolovnem rezervatu.

Organiziranega ribolova se ne sme izvajati bližje kot 150 metrov od objektov, namenjenih gojitvi morskih organizmov, navzočnost potapljača pri tem ni dovoljena. V kombinaciji z zaporno plavarico je dovoljena uporaba razsvetljave in spremljajočega plovila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine