17.7 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Slovenski dijaki z olimpijade v ZDA prinesli pet zlatih odličij

Na mednarodni srednješolski projektni olimpijadi Genius 2018, ki je potekala med 11. in 16. junijem v Oswegu v ZDA, so dijaki Gimnazije Vič in dijakinja novomeške ekonomske gimnazije med skoraj 1700 prijavljenimi projekti iz 70 držav in 34 zveznih držav ZDA osvojili pet zlatih medalj, eno srebrno in dve bronasti.

Vseh pet zlatih odličij so za svoje raziskovalne naloge prejeli dijaki Gimnazije Vič:

• Bor Kolar Bačnik in Mitja Denac v kategoriji naravoslovje za nalogo Nov način priprave vzorcev in stabilizacija papirja z nanosom pigmenta Verdigris (pod mentorstvom dr. Jasne Malešič, NUK, dr. Jane Kolar, CERIC – ERIC in Alenke Mozer, Gimnazija Vič);
• Andrej Matevc, Aleksander Piciga in Domen Mišič v kategoriji podjetništvo za nalogo PMatters – vremenska hišica z merilnikom PM delcev in možnostjo povezovanja v mrežo (pod mentorstvom Alenke Mozer in Timoteja Maroševiča, Gimnazija Vič).
Skupno so slovenski dijaki na olimpijadi osvojili osem medalj, preostale tri so za svoje dosežke prejeli:
• Lan Vukolić (Gimnazija Vič) je prejel srebrno medaljo v kategoriji naravoslovje za nalogo Novi pristopi pri terapiji raka z uporabo brioporina in hidralizina 2 (pod mentorstvom dr. Marjetke Podobnik, Kemijski inštitut, dr. Maje Čemažar, Onkološki inštitut, Sonje Artač in Maje Gerden, Gimnazija Vič);
• Miha Pompe (Gimnazija Vič) je prejel bronasto medaljo v kategoriji naravoslovje za nalogo Pozitronska emisijska tomografija z zmožnostjo meritve časa preleta (pod mentorstvom dr. Roka Pestotnika, IJS in Alenke Mozer);
• Lejla Majkić (Ekonomska gimnazija Novo mesto) je v kategoriji podjetništvo prejela bronasto medaljo za projekt Zrolanka (pod mentorstvom Mateje Nemanič, Ekonomska šola Novo mesto in Janeza Gorenca, Gimnazija Novo mesto).

Dragocene izkušnje za življenje

Dijaki Gimnazije Vič so se pod vodstvom in v organizaciji profesorice ter mentorice Alenke Mozer olimpijade udeležili šestič. Letos so sodelovali z raziskovalnimi nalogami s področja naravoslovja in podjetništva.
»Navdušeni smo nad novim izjemnim uspehom naših dijakov na mednarodni olimpijadi Genius. Takšna priznanja nam potrjujejo, da je delo naših mentorjev in sodelovanje z zunanjimi institucijami prava pot za razvoj potencialov mladih. Verjamemo, da tako pridobijo dragocene izkušnje za življenje tako v smislu stroke kot samozavesti,« je izjemen uspeh dijakov komentirala ravnateljica Gimnazije Vič Alenka Krapež.
Na olimpijado Genius 2018, ki se vsako leto odvija v Oswegu v New Yorku, je bilo letos prijavljenih 1657 projektov. Tekmovalci so tekmovali v sedmih kategorijah: naravoslovje, robotika, podjetništvo, kreativno pisanje, glasba, kratek film in umetnost. Organizator je v finale sprejel 729 projektov in 1300 dijakov iz 70 držav sveta ter 34 zveznih držav ZDA. Dijaki v kategoriji podjetništvo so se v finale Genius Olimpijade uvrstili prek tekmovanja Popri, ki jim je tudi sofinanciralo potne stroške za udeležbo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine