4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Slovenska Karitas v ponedeljek začenja z letovanji preko dvesto socialno ogroženih otrok

Od ponedeljka se bodo na slovenski obali začela vsakoletna letovanja Slovenske karitas pod imenom Počitnice biserov za socialno ogrožene otroke in mladostnike. Na letovanjih bo v sedmih tednih sodelovalo 220 otrok in mladostnikov. Poleg tega bodo devet tednov gostili še prek 50 socialno ogroženih družin z otroki, so sporočili iz Slovenske karitas.

Slovenska karitas vsako leto od maja do septembra v različnih programih omogoči teden ali vsaj nekaj dni morja več kot 500 socialno ogroženim osebam. Otroke izberejo in posredujejo župnijske Karitas iz celotne Slovenije.

Otroci in mladostniki preživijo prijeten teden na morju, daleč stran od njihovih stisk in težav. Večina otrok prihaja iz družin, ki jim Slovenska Karitas tudi drugače pomaga z materialno pomočjo ali se družine soočajo z drugimi stiskami. Otroci so tudi različnih narodnosti in ver, kar pri navezovanju prijateljstev ni nobena ovira. V manjšem številu vključujejo tudi otroke invalide, so dodali v Slovenski karitas.

Z otroki bo več kot 80 mladih prostovoljcev in animatorjev programa youngCaritas – Karitas mladih. Število udeležencev je primerljivo glede na prejšnja leta, le pri letovanju družin bo letos vključenih manj družin, ker so morali zaradi ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa zmanjšati kapacitete v hiši, kjer letujejo, in tako omogočiti varno razdaljo, so poudarili iz Slovenske karitas.

Zaradi epidemije so zmanjšali tudi kapacitete v posamezni skupini otrok. So pa poleg letovanj v Portorožu dodali tri dodatna letovanja in sicer dva na Debelem Rtiču ter enega v okviru projekta MIK Celje in Radia Ognjišče.

Pri vseh projektih so uvedli vse predpisane standarde glede razkuževanja, higiene rok, nošenja mask, prezračevanja prostorov, avtobusnih prevozov v skladu z navodili NIJZ. Spremljevalno osebje se po navedbah Karitasa posebej osredotoča na vzgojo vseh udeležencev za upoštevanje pravil, ki omogočajo varnost.

V spomladanskem delu sezone zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa niso organizirali letovanj za starejše. V Slovenski karitas predvidevajo, da bo podobno verjetno tudi jeseni.

Letovanja so v večji meri sofinancirana s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter Fundacije Radia 1. Del sredstev so letos zbrali tudi preko Radia Ognjišče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine