14.3 C
Ljubljana
nedelja, 14 avgusta, 2022

Slovenija je deveta evropska država z največ avtomobili po gospodinjstvu  

 

Piše: A. S.  

Nova raziskava je pokazala, da se Slovenija nahaja med desetimi evropskimi državami, ki imajo največ avtomobilov na gospodinjstvo. Je namreč na devetem mestu. Zanjo je Avstrija, pred njo pa Finska.  

Študija, ki jo je opravil portal confused.com je analizirala 29 evropskih držav glede tega koliko registriranih potniških avtomobilov je v vsaki državi na tisoč prebivalcev, zatem jpa je to primerjala s številom gospodinjstev.

Med desetimi evropskimi državami, med katerimi se je znašla tudi Slovenija, ki imajo največ avtomobilov po gospodinjstvu, so na prvem mestu Ciper, sledijo Poljska, Luksenburg in Malta, za njimi pa Italija, Portugalska, Španija, Finska, Slovenija in Avstrija.

Čeprav je mnogim družinam dovolj en avto, pa za druge postaja norma, da imajo vsaj dva avtomobila parkirana na dovozu. To velja očitno za Ciper, ki se je znašel na prvem mestu in kjer je povprečje 1,72 avtomobila na gospodinjstvo. Na drugem mestu je Poljska, ki ima v povprečju 1,67 avtomobila na gospodinjstvo, obenem pa je tudi država z najstarejšimi avtomobili, saj naj bi kar ena tretjina avtomobilov bila starejša od dvajsetih let. Luksemburg, ki je na tretjem mestu pa je na prvem mestu po lastništvu avtomobilov na osebo. Slovenija pa ima 1,27 avtomobila na gospodinjstvo. Za njo je naša soseda Avstrija z 1,26 avtomobila na gospodinjstvo.

Raziskava pa je razkrila tudi druge zanimive podatke. Med drugim lahko najbolj poceni natočimo gorivo na Madžarskem za 1.25 evra na liter. Avtomobil znamke Toyota Corolla pa lahko najbolj ugodno kupimo v Grčiji za 17.650 evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine