12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Slovenec prvi na svetu slep prehodil 841 kilometrov dolgo pot Camino de Santiago

Martin Močnik, 55 let star upokojenec, je pred desetimi leti oslepel zaradi prepozno odkrite hude sladkorne bolezni. Na eno oko je popolnoma oslepel, na drugem očesu pa ima ohranjena le dva odstotka vida. Kot cilj si je zadal, da, preden popolnoma oslepi, prehodi 841 kilometrov dolgo pot Camino de Santiago. V torek je ta cilj tudi dosegel.

 

S psičko vodnico Bibo sta pohod začela 18. aprila v francoskem Saint Jean Pied de Port. Pot sta nadaljevala čez Pireneje po celotnem Iberskem polotoku, v torek zvečer pa sta, po 21 dneh in 790 prehojenih kilometrih, prispela do Santiaga de Compostele v Španiji. Nazaj v Slovenijo bosta prispela predvidoma 15. maja.

Najdaljša pot, ki sta jo prehodila v enem dnevu, je bila po besedah Močnika dolga 48 kilometrov, najtežje pa je bilo na prvi dan pohoda. “Ko sva z Bibo prečkala del poti na Pirenejih, je snežilo in bilo je zelo vetrovno. Dobil sem ozebline in sončarico, mislil sem, da bom že prvi dan zaključil. Vendar sem zdržal in zatem je pot stekla kar sama od sebe,” je pojasnil za STA.

Močnik se je trudil, da bi našel videčega spremljevalca za na pot. Sprva ga je imel, vendar je dva dneva, preden naj bi z njim odšla na pot, to odpovedal. Tako se je povezal s trenerjem psičke Bibe Markom Bručanom, ki mu je na poti pomagal kar preko telefona. “V veliko pomoč so mi bili ljudje na poti. Bili so zelo razumevajoči. Skupaj smo hodili in si med seboj pomagali. Brez njih in Bručana mi ne bi uspelo,” je še poudaril.

Za pot Camino de Santiago je slišal že pred leti, nikoli pa si ni mislil, da jo bo prehodil kar sam s psičko, kljub svoji slepoti. Priprave na podvig so trajale skoraj tri leta, vendar je Močnik večino časa treniral v prepričanju, da bo imel videčega spremljevalca.

Močniku so zdravniki v prihodnosti napovedali popolno izgubo vida, trenutno pa lahko na eno oko zazna le svetlobo in premike tik pred nosom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine