8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Slovenci − »narod športnikov« − prvi na svetu

Piše: Janez Virk

Ne verjamete? Jaz tudi ne, a vam bom moral dokazati, da je to res. Kajti tako trdijo vsi slovenski mediji, portali, mnenjski voditelji levi in desni in cerkveni. Vsi. Res, kogarkoli od intelektualcev vprašam, ljudi, ki jih cenim, tudi v žlahti: zakaj moramo imeti profesionalni VŠ, mi odgovori: ZA AFIRMACIJO, ZA PREDSTAVLJANJE SLOVENIJE V SVETU. »ŠPORT NEREDKO IZPOSTAVLJAMO KOT NAJUSPEŠNEJŠI SEGMENT SLOVENSKE DRUŽBE.« (Janez Kocijančič)   

POGLEJTE:

  1. Slovenija je ena od dveh držav na svetu, ki imata poseben državni praznik DAN KULTURE (vir: predsednik RS Borut Pahor).
  2. Slovenija je ena od osmih držav na svetu, edina v Evropi in edina zunaj Azije, ki ima državni praznik DAN ŠPORTA (še: Indija, Japonska, Tajska, Malezija, Iran, Katar, Turčija).
  3. 6. april: MEDNARODNI DAN ŠPORTA ZA RAZVOJ IN MIR – ustanovitelj: Generalna skupščina ZN in Mednarodni olimpijski komite.
  4. 31. maj: SVETOVNI DAN ŠPORTA − ustanovitelj neznan, vir: Google.
  5. 31. maj: DAN ŠTUDENTSKEGA ŠPORTA SLOVENIJE – ustanoviteljica Rektorska konferenca RS, 12. marec 2019.
  6. 20. september: MEDNARODNI DAN ŠTUDENTSKEGA ŠPORTA in SVETOVNI DAN ŠTUDENTSKEGA ŠPORTA – ustanovitelj ni znan, vir: pod št. 5.
  7. 23.−30. september: EVROPSKI TEDEN ŠPORTA – ustanoviteljica Komisija za šport pri EU, izvajalec Olimpijski komite Slovenije.
  8. 23. september: DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA – ustanovitelj Državni zbor RS (en glas proti) leta 2020.

Dnevnik, 29. 11.2017: »Smo ena redkih ali celo edina država v Evropi, kjer nam je uspelo ustaviti naraščanje deleža zamaščenih in gibalno neučinkovitih otrok. Strokovnjaki zasluge za to pripisujejo sistemskim ukrepom šolskih oblasti.« Kateri strokovnjaki in kateri sistemski ukrepi so to, iz zapisa ni razvidno.

Delo, 30. 12. 2017, naslov čez vso prvo stran: »Slovenija ima odličen recept za zdrave otroke« in manjši napis: »Smo edina država, ki že tri desetletja sistematično spremlja telesni razvoj šolarjev, in hkrati ena redkih, ki ji je uspelo omejiti pojav debelosti med mladimi«. Nato pa na dveh straneh s še enim naslovom: »Nismo le prvaki v košarki, ampak tudi v boju proti debelosti«.

»Tudi v Luksemburgu so bili navdušeni nad slovenskim načinom spopadanja z debelostjo otrok in sistemom SLOfit … Ves razviti svet se zadnjih 20 let ukvarja samo s tem, kako ustaviti DEBELOST s pomočjo prehrane … Mi pa smo ugotovili, da SE TO USTAVI LE S POVEČANJEM GIBALNE DEJAVNOSTI … Zaradi tega in sistema SLOfit so nam nekako tudi priznali, da nismo le evropski prvaki v košarki, ampak SMO PRVI TUDI V BOJU PROTI DEBELOSTI OTROK. Imamo pa prednost pred drugimi državami EU ker vemo, kako se problema učinkovito lotiti. Mi smo v prednosti tudi zaradi tega, KER IMAMO NAJBOLJE IZOBRAŽENE ŠPORTNE PEDAGOGE V EVROPI.« Vse dr. Gregor Starc.

IN ŠE REZULTATI:

I. Slovenija je 3. v Evropi in 4. na svetu po najbolj debelih otrocih

II. Slovenija je 7. v Evropi po najbolj debelih odraslih, moški pa so že skoraj prvi.

III. Dr. Gregor Starc z ljubljanske Fakultete za šport, 22. okt. 2020: »V enem letu se je delež čezmerno težkih otrok dvignil za 20 odstotkov, kar je nepojmljivo in kar se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo.

III. RTVS 1, 12. 11. 2019, Dnevnik ob 19. uri: 7 SREDNJIH ŠOL V MARIBORU JE BREZ TELOVADNIC, NIMA DENARJA ZA NAJEM TELOVADNIC – IN SO BREZ ŠPORTNE VZGOJE. (Podobno je s srednjimi šolami tudi v Ljubljani, pa še kje!)

GLAS RAZUMA:

»STOPNJE TELESNE KULTURE-ŠPORTA NARODA NE OCENJUJEMO PO ŠTEVILU VRHUNSKIH TEKMOVALCEV IN REKORDERJEV, TEMVEČ PO RAVNI OSEBNE HIGIENE LJUDSTVA, PO RAZVITOSTI ŠPORTNIH NAVAD – IN ŠE POSEBEJ PO NAJVIŠJEM ODSTOTKU TISTIH, KI SE REDNO UKVARJAJO S ŠPORTOM!« Prof. Drago Ulaga

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine