13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Sistemi [email protected] za varnejši promet na cestnih odsekih, ki prečkajo nivojske železniške prehode

Podjetje COPS system (oz. Aktivna signalizacija Korun, kot se je podjetje COPS systems imenovalo pred preimenovanjem februarja letos) je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in slovenskimi občinami, ki so se uspešno prijavile na razpis, začelo postavljati sisteme [email protected] (Collision Preventing Safety system) na 12 cestnih odsekih, ki prečkajo železniško progo in so pasivno zavarovani le z andrejevim križem.

Gre za prve tovrstne opozorilne sisteme na naših tleh. Ti poudarjajo nivojski prehod, opozarjajo voznike na zaustavitev in previdnejše prečkanje železniške proge ter na podlagi podatkov o prometni statistiki, ki jih beležijo enote sistema, omogočajo nadaljnje ukrepe za povečanje varnosti in optimizacijo prometnega režima.

Enote sistema [email protected] zaznajo prihajajoča vozila po cesti in jih z utripalci opozorijo na potencialno nevarnost ob prečkanju železniške proge. Na vsakem prehodu sta postavljeni dve enoti sistema, in sicer na vsaki strani prehoda ena.

Vsaka enota vsebuje senzorje, kontrastno tablo in rumene utripalce. Sistem zazna tudi hitrost prihajajočih vozil in jih, če pred prehodom ne upočasnijo, začne opozarjati s povečano frekvenco utripanja. »Ponekod so vozni redi vlakov zelo neredni in domačine, ki se zanašajo na to, da vlaka ob določeni uri ne bo, lahko včasih preseneti vlak, kar pa se lahko konča tragično. Točke, ki jih opremljamo, so pogosto tudi nevarne za tiste voznike, ki se prvič ali redko vozijo po določenih cestah in zaradi vremenskih pogojev ali infrastrukturnih omejitev ne zaznajo, da se bližajo prehodu čez železnico,« je po prvih postavitvah sistemov pojasnil Peter Korun iz podjetja COPS systems. 

Poudaril je še: “V podjetju COPS systems se trudimo z različnimi ukrepi in produkti izboljševati varnost na različnih cestnih odsekih in s tem pripomoči k zmanjšanju tveganj za prometne nesreče. Veseli smo že tretje zaporedne sezone z Zavarovalnico Triglav, s katero si skupaj prizadevamo za zmanjševanje prometnih nesreč v Sloveniji.”

Na razpis za postavitev opozorilnih sistemov so se uspešno prijavile občine Novo mesto, Mokronog-Trebelno, Straža, Metlika, Trebnje, Žalec, Šmartno ob Paki, Domžale, Kamnik, Podvelka, Središče ob Dravi in Sežana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine