12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Vseslovenski dan brez mobilnih telefonov: odložite jih vsaj danes in se družite v živo!

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) danes poziva k vseslovenski akciji dan brez telefona – dan za druženje v živo. V mesecu preprečevanja različnih oblik zasvojenosti inštitut vabi prebivalce s pametnimi telefoni, takih je bilo leta 2017 med osebami, starimi 16-74 let kar 73 odstotkov, da se za en dan ali vsaj nekaj ur odpovedo telefonu.

Na inštitutu svetujejo, da čas brez telefona preživijo z ljudmi, v pogovoru, skupnih aktivnostih, druženju, sprehodih, ali pa čas porabijo za hobije in stvari, ki jih radi počnejo. Ljudje namreč vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon, in vse manj časa za druženje z ljudmi in za gibalne aktivnosti, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Uporaba mobilnih telefonov je razširjena med vsemi starostnimi skupinami ne glede na spol in večina si ne zna več predstavljati življenja brez telefona. Skoraj vsi so pametni telefon uporabljali za pošiljanje ali prejemanje SMS sporočil, več kot 90 odstotkov za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm. 80 odstotkov jih je prek telefona brskalo po internetu, 53 odstotkov jih je poslušalo glasbo ali radio in uporabljalo zemljevide ter navigacijo, 26 odstotkov jih je igralo igre.

V zadnjem desetletju se pojavljajo tudi raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon (nomofobija). V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo, svetujejo na inštitutu.

“Pred tem obvestite svoje družinske člane in prijatelje, da se boste brez telefona in se z njimi raje dogovorite za klepet ali sprehod v živo. Šteje tudi, če se odločite, da telefona ne boste uporabljali vsaj nekaj ur. S tem boste tudi preverili, kakšen je vaš odnos do telefona in kako ga lahko spremenite. Lahko pa se odločite, da bo vsak teden en dan ali vsaj nekaj ur brez telefona,” so še navedli na inštitutu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine