9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Seminar na daljavo za učitelje, ki poučujejo slovenščino v Avstraliji, Braziliji in Argentini

Piše: C. R.

Včeraj, 9. februarja 2022, se je pričelo vsakoletno strokovno izpopolnjevanje za učitelje, ki poučujejo slovenščino v čezoceanskih državah, ki ga tudi v letu 2022 organizirajo Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo.

Seminar, ki običajno poteka v Sloveniji, je tudi letos zaradi epidemioloških razmer organiziran prek spleta, in sicer v tem in naslednjem tednu. Letos svoje znanje in metode učenja strokovno izpopolnjuje 6 učiteljev iz Avstralije, Brazilije in Argentine.

Udeležence je včeraj, na prvi dan seminarja, uvodoma pozdravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. Učiteljem se je zahvalila za njihovo požrtvovalno delo ter skrb za ohranjanje slovenskega jezika, saj je jezik pomemben del identitete. Epidemija, ki ne popušča, tudi v letošnjem letu vpliva na načine poučevanja. Pouk še vedno v veliki meri poteka na daljavo, prek sodobnih komunikacijskih orodji, vendar je s tem učenje slovenščine omogočeno tudi tistim, ki so bolj oddaljeni in se pouka v živo težko udeležijo. Ministrica je ob koncu izrazila upanje, da se na prihodnjem seminarju vendarle zopet srečamo v Sloveniji, saj se fizičnega stika ne da nadomestiti. Izpostavila je pomembnost vezi, ki se stkejo med udeleženci seminarja ter neprecenljivost občutkov, ki jih učitelji lahko prenesejo na svoje učence po obisku čudovite Slovenije.

Udeleženci se bodo na seminarju seznanili z načinom poučevanja v okviru dopolnilnega pouka slovenščine v Evropi, izpopolnjevali bodo svoje znanje o metodah poučevanja slovenščine z namenom razvijanja jezikovnih zmožnosti pri otrocih, najstnikih in odraslih, seznanili se bodo z različnimi gradivi in njihovo uporabo, poseben poudarek bo namenjen uporabi spletnih portalov Fran in Franček pri pouku slovenščine na daljavo. Svoje izkušnje bosta delili učiteljica iz Bosne in Hercegovine in učiteljica iz Avstrije, nekaj časa pa bo namenjenega tudi aktivnemu vključevanju učencev v vse faze učenja in poučevanja.

Izvedba seminarja je odlično orodje za izmenjavo dobrih praks in za nadgradnjo ter izpopolnitev znanj in metod, ki omogočajo kvalitetnejše poučevanje slovenskega jezika. Učenje jezika je namreč, poleg kulture, športa, medsebojnega povezovanja in ostalih načinov vzdrževanja stika s tradicijo, zelo pomemben način ohranjanja slovenske identitete tudi na najbolj oddaljenih koncih sveta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine