20.1 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Se je razvpiti Ivan Maček-Matija pred smrtjo res spreobrnil?

Piše: Blagovest.si

Že kar precej let, da ne rečemo desetletij, po kuloarjih krožijo zgodbe o tem, da je Josip Broz Tito tik pred smrtjo sprejel katoliškega duhovnika, ki ga je spovedal. To naj bi se zgodilo februarja 1980, ko je Tita obiskal duhovnik Franček Križnik, seveda na Titovo izrecno zahtevo, saj sicer straže nikoli ne bi spustile katoliškega duhovnika do bolniške postelje umirajočega jugoslovanskega državnega in partijskega poglavarja, ki je bil, mimogrede, tudi krščen v svojem domačem Kumrovcu.

Zato danes prevladuje domneva, da je Josip Broz Tito, čigar krstni zavetnik je sv. Jožef, umrl spravljen z Bogom – po nekaterih podatkih naj bi Tito umrl že zelo kmalu po prejetih poslednjih zakramentih, torej februarja. Zakaj? Prav tisti mesec je namreč slovenska romarska skupina, med njimi naj bi bili tudi bogoslovci, obiskala Sveto deželo, kjer pa so jim gostitelji izražali sožalje ob smrti predsednika, ki je uradno umrl 4. maja 1980 (na god sv. Florjana), torej dobra dva meseca kasneje. Kot je pisal sedaj že pokojni pisatelj Žarko Petan, naj bi Tito kot deček celo ministriral v cerkvi, kasneje pa opravil s Cerkvijo in se uradno deklariral za ateista. A ob debatah o tem, ali obstaja posmrtno življenje ali ne, je Tito odgovoril: “Nikoli se ne ve.”

Žal pa se je za Frančka Križnika življenjska pot kmalu po obisku Tita tragično zaključila. Umrl je konec marca 1980 v nepojasnjeni prometni nesreči v Nemčiji. Govorice o tem, da je bila nesreča konstrukt Udbe in KOS JLA, nikoli niso potihnile. Pred tem dogodkom naj bi mu grozili s smrtjo – je vedel preveč?

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine