25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Šale, ki krožijo na temo koronavirusa

Šale so v času epidemije več kot dobrodošle, saj nam lahko denimo pomagajo pri razbijanju monotonosti dni v izolaciji. So tudi del duhovne kulture, zato so se v Slovenskem etnografskem muzeju odločili za dokumentiranje zdajšnjega trenutka in začeli zbirati šale o koronavirusu, ki so se kakor obliži na rano začeli širiti v družbi.

 

Šale so se v preteklosti širile predvsem ustno, v današnjih razmerah, ko smo prisiljeni ostati doma, pa so preplavile vse mogoče sodobne načine za komuniciranje – od elektronske pošte in sms sporočil do Facebooka in Whatsappa, je za STA poudaril Miha Špiček iz muzeja. “Smeh je pol zdravja, pravi slovenski pregovor,” je še dodal.

Ob koncu zdravstvene krize bodo zbrane šale objavili v posebnem dokumentu, v katerem bodo z odmikom časa predstavljale ujeto posebnost tega trenutka in naša življenja v njem. Zbrano gradivo bo postalo del zbirke kustodiata za duhovno kulturo, so v muzeju zapisali na svoji spletni strani.

“Ta hip naj nam bo to v oporo, da solidarno ostajamo daleč stran od drugih, a ne odmaknjeni od sveta,” so dodali.

Vsak teden izberejo nekaj najboljših šal. V zadnjem izboru se je na prvo mesto uvrstila šala o Coroni in Gripi, ki gresta na kavo. Gripa se pritožuje: “Nobenega dela nimam!” Corona pa pravi: “Ja seveda, saj nimaš pravega marketinga.” Zbrane šale so dostopne na strani muzeja www.etno-muzej.si/sl/novice/povabilo-k-zbiranju-vicev-ali-koronski-humor.

Razne šale, ki krožijo na temo koronavirusa, so sicer tudi po mnenju psihologov lahko sredstvo za zmanjšanje naše tesnobnosti. Humor na družbenih omrežjih lahko olajša težko obdobje epidemije, ljudi zbližuje in pomirja. “Humor, ki ni žaljiv ali agresiven do drugega, je zdrav obrambno-varovalni mehanizem in zdrav način soočanja s stisko,” je za STA ob današnjem 1. aprilu, ki je znan tudi kot dan šaljivcev ali dan norcev, poudarila klinična psihologinja Jana Strniša

Zadnje novice

Sorodne vsebine