14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

S čezmejnim projektom do sredstev za razvoj dediščine in zelenega turizma na Opatijski in Portoroški rivieri

Turistično združenje Portorož s projektom Skupna dediščina za skupno mednarodno promocijo 365 dni zelenega turizma na Opatijski in Portoroški rivieri (Riviera4Seasons2) uspešno nadaljuje s promocijo prireditev s poudarkom na kulturni dediščini, aktivnih počitnicah in kulinariki.

Cilj projekta Riviera4Seasons2, ki ga delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija – Hrvaška 2014-2020, je vključevanje naravne in kulturne dediščine ter dogodkov na podeželju v na novo oblikovane itinerarije. S čezmejnim sodelovanjem projekt spodbuja razvoj trajnostnega in zelenega turizma, prav dediščina in tradicija zaledja pa služita kot navdih za oblikovanje turističnega produkta Feel&Taste, ki povezuje lokalne ponudnike in v ospredje postavlja doživetja na rivierah in v zaledju Opatije ter Portoroža in Pirana.

Sredstva v okviru projekta Riviera4Seasons2 so sicer namenjena dodatni promociji z jumbo plakati, radijskimi oglasi in tiskanimi zloženkami. V kratkem bo zaživel tudi spletni portal v petih jezikovnih različicah, www.feel-taste.info, za promocijo vsebin in itinerarijev, ki združujejo kulturno dediščino, gastronomijo, domačo obrt, kolesarske in pešpoti ter ostale značilnosti zaledja Opatije, Pirana in Portoroža. S sredstvi bodo sofinancirani tudi Praznik kakijev, niz decembrskih dogodkov Vse sladkosti življenja in Praznik olja in bledeža.

V okviru projekta Riviera4Seasons2, ki ga delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija – Hrvaška 2014-2020, je bila v juliju že sofinancirana prireditev Praznik vina in česna v Novi vasi nad Dragonjo, ki je obiskovalcem približala kulturno dediščino kraja in stare istrske običaje. Domačini so odprli svoja slikovita dvorišča in na več kot 15 stojnicah ponudili istrske dobrote. Poleg tega so se mnogi obiskovalci – bilo jih je več kot 2500 – preizkusili v kuharski delavnici, izdelavi lesenih predmetov, nunalc, istrskih košar iz šib in mletju koruze na stroju paštrin, spoznali pa so tudi znamenitosti Nove vasi. Da bi pristno istrsko vzdušje v piranskem zaledju doživelo čim več turistov, obiskovalcev in tudi lokalnih prebivalcev, je Turistično združenje Portorož je v okviru prireditve organiziralo brezplačen avtobusni prevoz med Piranom in Novo vasjo.

V projekt so vključeni Občina Piran, Mestna občina Opatija, Turistični združenji Portorož in Opatija, Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem in Fakulteta za management v turizmu in gostinstvu Univerze v Reki. Skupna vrednost projekta znaša 840.187,80 evra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine