14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Rubikovo kocko sestavil v 8,02 sekunde

Na mednarodnem prvenstvu v hitrostnem reševanju Rubikove kocke v Ljubljani je kocko najhitreje sestavil Jure Gregorc iz Trzina. Za razrešitev te mehanske uganke je potreboval 8,02 sekunde, so sporočili organizatorji. Letošnjega tekmovanja, ki se je začelo v soboto, se je udeležilo 25 tekmovalcev različnih starosti.

Lanski rekord na Ljubljana Open 2017 v klasični kategoriji 3x3x3 je pristal v rokah Staša Zupana, ki je za razrešitev Rubikove kocke potreboval 7,74 sekunde. Svetovni rekord v isti kategoriji pa pripada Avstralcu Feliksu Zemdegsu, ki je letos na tekmovanju Cube for Cambodia 2018 kocko razrešil v 4,22 sekunde.

Na dvodnevnem dogodku so se udeleženci ter učenci osnovnih in srednjih šol mojstrskih trikov lahko učili od najboljših. Dogodek je Balassijev inštitut, kulturni center madžarskega veleposlaništva, organiziral skupaj z dvema slovenskima delegatoma, Jernejem Omulecom in Petro Kobal Vogrinec.

Rubikova kocka, prvotno sicer poimenovana Magična kocka, je svetovno znana igrača oziroma mehanska uganka. Nastala je izpod rok madžarskega kiparja, profesorja in izumitelja Ernőja Rubika leta 1974. Kocko sestavlja 26 manjših kock, ki jih igralec vrti okoli skupnega jedra, ima šest barvnih ploskev, vsako pa sestavlja devet manjših kvadratnih ploskev. Sestavljena je, ko so na vsaki ploskvi kocke ploskve ene same barve.

Današnja Rubikova kocka je ena najbolj prodajanih igrač na svetu. Svetovno združenje za kocko (World Cube Association) organizira redna srečanja in prvenstva v reševanju Rubikove kocke.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine