12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Romanu Leljaku uspelo to, kar se je zdelo nemogoče: Titova cesta v Radencih dobila novo ime

Roman Leljak, sicer znani raziskovalec arhivov in avtor številnih knjig, je od leta 2018 tudi župan občine Radenci. V manj kot dveh letih pa mu je uspelo doseči to, kar se je marsikje zdelo nemogoče: preimenovati Titovo cesto v Radencih.
 
Z imenom jugoslovanskega diktatorja se sicer ponaša marsikatera ulica in trg v Sloveniji in to celo tri desetletja od formalnega padca komunizma. Zdelo se je že, da je skoraj nemogoče, da bi katera od teh revolucionarnih “svetinj” lahko padla. A zgodilo se je v četrtek zvečer v Radencih.

Kot poroča Večer, je Leljak sicer pred kratkim predlagal preimenovanje Titove ceste v Cesto dr. Anteja Šarića, nakar je sledila protestna peticija, Leljak pa naj bi predlog spremenil in predlagal ime Cesta slovenske osamosvojitve. Temu imenu se seveda večina občinskih svetnikov ni mogla upreti: predlog je podprlo devet svetnikov, štirje so bili proti, dva pa sta se vzdržala. Nekateri svetniki so sicer menili, da bi moral iti omenjeni sklep na referendum, a sedaj so očitno na vrsti občani. A bilo bi precej bizarno, da bi vztrajali pri starem imenu…

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine