13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Reševalni pas: vsaka minuta šteje, opozarjajo gasilci in reševalci

Triglav v sodelovanju z gasilci in Zavodom Reševalni pas v poučnem videu o pomenu pravilnega razvrščanja ob nesrečah, podpora gasilcem tudi v novoletni preventivni akciji

»Trenutki, ko se sekunde spreminjajo v minute. Ko čakaš, da te vozniki opazijo in se odmaknejo.« Tako pomen pravilnega reševalnega pasu v prometnih nesrečah zgovorno opisujejo tisti, ki tja (od)hitijo na pomoč. Gasilci in reševalci občutijo največjo nemoč, ko pridejo na kraj nesreče pozneje, kot bi prišli, če bi bil reševalni pas pravilno narejen. Ali ko pridejo na kraj nesreče prepozno. V Zavarovalnici Triglav so zato z namenom ozaveščanja združili moči z gasilci in Zavodom Reševalni pas ter gasilska intervencijska vozila opremili s kamerami za snemanje voženj. S posnetki voženj in (ne)ustvarjanja reševalnega pasu ozaveščajo voznike o tem, kako pomembno vlogo imajo pri reševanju življenj ob nesrečah.

Ko se zgodi prometna nesreča na avtocesti ali hitri cesti, je to dogodek, ki lahko za vedno spremeni življenja žrtev, svojcev in povzročiteljev. Kako resne bodo posledice, je pogosto odvisno tudi od tega, kako hitro bodo lahko reševalne ekipe prišle na kraj nesreče. Ponesrečenci so včasih življenjsko odvisni od gasilcev in voznikov v zastoju.

Medtem ko morajo gasilci in reševalci na kraju nesreče obvladati situacijo, zbrano in usklajeno sodelovati v timu, pogosto pa tudi miriti ali bodriti ponesrečene in jim nuditi psihološko podporo, je zanje psihološko bolj naporen čas po koncu intervencije. Še posebej, če je reševalna ekipa prišla na kraj nesreče prepozno. Takrat se soočajo s stisko, tesnobo, nemočjo, frustracijo.

»V času reševanja se osredotočamo na svoje delo. Čas, ki pride po končanem posegu oziroma intervenciji, pa je poln slik, ki nam ostanejo v glavah. Premišljujemo, kakšen je bil postopek, kaj bi lahko naredili bolje, kje se je kaj zalomilo in zakaj,« pove Simon Šter, vodja oddelka gasilcev Gasilsko-reševalne službe Kranj, kjer so v preteklem letu intervenirali v 142 primerih prometnih nesreč.

Na drugi strani: Žrtve prometnih nesreč

Ko se zgodi prometna nesreča, zato šteje vsaka minuta. »Odsek avtoceste, ki mi sicer vzame 4 minute, sem ob neustvarjenem reševalnem pasu prevozil v 17 minutah. 13 minut razlike je veliko preveč,« matematično opiše situacijo gasilec PGD Dolnji Logatec Anže Albreht, sicer pa ustanovitelj Zavoda Reševalni pas in pobude Ustvarimo reševalni pas, s katero od leta 2013 ozavešča voznike, da se razvrstijo #levodesno. »Statistika so številke, mrtvi pa imajo imena, priimke, hčere, sinove, starše, prijatelje, znance in sodelavce, ki jih pogrešajo,« svoje besede nazorno ponazori Albreht.

A teh minut ne izgubljajo gasilci, pač pa ponesrečenci. S pravilnim razvrščanjem v reševalnem pasu se po podatkih policije lahko poveča možnost preživetja žrtev tudi do 40 odstotkov. Da bi si predstavljali, kako teče čas v prometnem zastoju, ko je reševalni pas pravilno formiran, in kako, ko si morajo gasilci pot skozi gnečo utirati, so v največji slovenski zavarovalnici pripravili primerjavo posnetkov reševalnega pasu, ki so jih posneli gasilci PGD Dolnji Logatec.      

Sedmo leto preventivne akcije »Za boljši jutri«

S posledicami nespametnega ravnanja voznikov se prvi spopadajo gasilci, ki vseskozi opozarjajo na pomen ustrezne preventive. Slednjo v ospredje s tradicionalno novoletno preventivno akcijo Za boljši jutri že sedmo leto zapored postavlja tudi Zavarovalnica Triglav in del svojih sredstev ob koncu leta tradicionalno preusmerja v podporo različnim preventivnim projektom po vsej državi. Letos je tako med 23 projekti podprla tudi pet prostovoljnih gasilskih društev iz osrednje Slovenije.

»Poslanstvo naše zavarovalnice je ustvarjanje varnejše prihodnosti za vse generacije. Številni gasilci oziroma društva, ki smo jih podprli v preteklosti, že učinkoviteje posredujejo z novo opremo. Mi pa se še naprej zavzemamo za to, da bo čim več gasilcev varno in učinkovito opravljalo svoje humanitarno poslanstvo. Tako smo tudi letos podprli nakup nujno potrebne opreme za operativne gasilce,« je povedal Aleš Klement, direktor Območne enote Ljubljana Zavarovalnice Triglav.

Odslej bodo še učinkoviteje posredovali gasilci PGD Tunjice, PGD Ribnica, PGD Rakitna, PGD Gorenji Logatec in PGD Ponova vas.

Podprli več kot 180 preventivnih projektov po Sloveniji

V zadnjih šestih letih je Zavarovalnica Triglav pod okriljem akcije Za boljši jutri podprla skoraj 160 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bo letos še 23. Skupaj torej več kot 180. V preteklih letih je tako pomagala že številnim gasilskim društvom po državi, sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnega aparata in EKG-aparata ter podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter razvoja in varnosti otrok.

Vir: Zavarovalnica Triglav

Zadnje novice

Sorodne vsebine