5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Res je vztrajen! Dopolnil je 90 let in vodi mestno župnijo v Krškem!

Piše: Blagovest.si

Za Alfonza Grojzdka ste morda že slišali. Že kar nekaj let deluje v župniji Krško kot župnik, prebiva sicer v župnišču v Leskovcu, svojo življenjsko zgodbo pa je gospod Fonzi, kot ga kličejo, predstavil v knjigi “Biserni spomini”, ki je pred dvema letoma izšla pri založbi Novi svet. In ravno danes Fonzi praznuje 90 let! 

Alfonz Grojzdek se je rodil 11. oktobra 1933 kot prvi otrok kasneje številne družine v Župeči vasi v župniji Cerklje ob Krki, kar pomeni, da je tudi rojak pokojnega ljubljanskega pomožnega škofa Stanislava Leniča. Za njim se je rodilo še sedem otrok. Čas druge svetovne vojne je preživel v izgnanstvu v Nemčiji, kjer se je za las izognil gotovi smrti, leta 1945 se je družina vrnila domov.

Kmalu zatem je odšel v malo semenišče v Ljubljano, kjer je obiskoval klasično gimnazijo. Vendar samo eno leto, saj je komunistična oblast malo semenišče razpustila, tako da je v nadaljevanju obiskoval gimnazijo v Brežicah. Po služenju vojaškega roka v Sarajevu se je vpisal v ljubljansko semenišče. Leta 1960 je bil posvečen v duhovnika in pel novo mašo v domačih Cerkljah. Njegov novomašni pridigar je bil rojak Stanko Lenič, ki je bil tedaj župnik v Sodražici in tudi njegov mentor, saj je novomašnik Fonzi prvi dekret dobil kot kaplan v Sodražici. Vendar samo za dva meseca, saj je bil imenovan nato za duhovnega pomočnika v Ribnici. Naslednje leto pa je dobil dekret za kaplana v Zagorju pri župniku Antonu Smerkolju. Že leta 1964 je postal župnik v Sodražici, kjer je nasledil rojaka Leniča in se tudi seznanil s primerom mistikinje Magdalene Gornik. Tri leta kasneje pa je spet sledil povratek v Zagorje, kjer je bil nekdaj kaplan in po novem župnik. Tako kot je Lenič odšel v Ljubljano za generalnega vikarja, je v stolno župnijo v Ljubljani odšel tudi Tone Smrkolj. Po desetih letih, tj. leta 1977, je odšel v Škofjo Loko, kjer je ostal župnik do leta 1994.

Več o tem TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine