4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Razmerje med krvno skupino in dovzetnostjo za COVID-19

Ta članek Poroča o novih medicinskih raziskavah, ki jih je treba še oceniti in jih zato (še) ne bi smeli uporabljati za vodenje klinične prakse.

CILJ: Preiskava razmerja med krvno skupino ABO in občutljivostjo za COVID-19.

Študija je bila izvedena s primerjavo porazdelitve krvnih skupin pri 2.173 bolnikih s COVID-19, potrjenimi s testom SARS-CoV-2 iz treh bolnišnic v Wuhanu in Shenzhenu, na Kitajskem, s tistimi, ki so jih imeli pri običajnih ljudeh iz ustreznih regij. Podatki so bili analizirani z uporabo enosmerne ANOVA in 2-končnega χ2, metaanaliza pa je bila izvedena z modeli naključnih učinkov. Podatki so iz treh terciarnih bolnišnic v Wuhanu in Shenzhenu na Kitajskem. Iz bolnišnice Wuhan Jinyintan v Wuhanu na Kitajskem je bilo v raziskavo vključenih 1.775 bolnikov s COVID-19, vključno s 206 umrlimi primeri. Iz bolnišnice Renmin Univerze Wuhan, Wuhan in Shenzhen tretje ljudske bolnišnice v Shenzhenu na Kitajskem so zaposlili še 113 in 285 bolnikov s COVID-19.

GLAVNA IZHODIŠČA: Zaznavanje krvnih skupin ABO, pojav okužbe s SARS-CoV-2 in smrt bolnikov

ZAKLJUČEK Ljudje s krvno skupino A imajo znatno večje tveganje za pridobitev COVID-19 v primerjavi s krvnimi skupinami, ki niso A, medtem ko ima krvna skupina O znatno manjše tveganje za okužbo v primerjavi z ne-O krvnimi skupinami. (A je krvna skupina Evrope)

Več preberite na naslednji POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine