7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Raziskovalci in podjetja z roko v roki za naš boljši jutri

Piše: L.B.

Danes je potekal hekaton »Raziskovalci in podjetja z roko v roku za naš boljši jutri« v organizaciji Kemijskega inštituta in Inštituta Jožefa Štefana pod okriljem Projekta partnerstvo za spremembe s partnerji Ministrstvo za javno upravo in Ameriška gospodarska zbornica Slovenije, katerega sta se udeležila tudi dr. Tomaž Boh, generalni direktor Direktorata za znanost, in mag. Damjana Karlo, vodja sektorja za strukturne sklade na področju raziskovalno-razvojne dejavnosti.

Hekaton je organiziran dogodek, kjer se združijo skupine do pet udeležencev pod nadzorom mentorjev in strokovnjakov z namenom reševanja določenega problema, iskanja inovativnih rešitev ali ustvarjanja inovativnih produktov (večinoma digitalnih produktov). Glavni izzivi, s katerimi so se ukvarjali, so: izboljšanje prepoznavnosti med vsemi deležniki, kako prepoznati in ustrezno nasloviti obstoječa orodja in inštrumente ter kako preko primarnih ukrepov povezati potrebe podjetij in aktivnosti javnih raziskovalnih organizacij.

V uvodnem nagovoru je dr. Boh izpostavil, da je za boljšo povezavo med javnimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom ter vladnimi institucijami bistveno stalno sodelovanje med izvajalci in skupno spopadanje in reševanje družbenih izzivov.

Predstavil je strateške usmeritve za boljše povezovanje javnih raziskovalnih organizacij in gospodarstva ter za izboljšanje inovativnosti, med katerimi so ključni predlog zakona o znanstveno raziskovalni in inovacijski dejavnosti, predlog nove Raziskovalne in inovacijske strategije ter reformo znanstveno-raziskovalnega in inovacijskega ekosistema v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine