4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Raziskava: Grabar-Kitarovićeva najbolj priljubljena med hrvaškimi politiki

Hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović podpira 56 odstotkov hrvaških volivcev, je potrdila redna mesečna javnomnenjska raziskava Crobarometar, ki jo je v sredo zvečer objavila komericalna televizija Nova TV. Grabar-Kitarovićevo podpira 91 odstotkov volivcev vladajoče HDZ, a tudi 52 odstotkov iz največje opozicijske stranke, SDP.

 

Grabar-Kitarovićeva je prva izbira med politiki tudi za nekaj več kot 60 odstotkov volivcev opozicijske stranke Most neodvisnih list in za 43 odstotkov stranke Živi zid, je pokazala raziskava agencije Ipsos, v kateri je med 1. in 20. septembrom sodelovalo 989 polnoletnih hrvaških državljanov.

Raziskava je tudi pokazala, da je pri volivcih SDP najbolj priljubljena predsednica stranke Državljansko-liberalna zveza (Glas) Anka Mrak Taritaš, sledi Grabar-Kitarovićeva, na tretjem mestu pa je aktualni vodja socialdemokratov Davor Bernardić, ki je sicer na dnu lestvice najbolj priljubljenih politikov na Hrvaškem.

Za Grabar-Kitarovićevo sta na lestvici predsednika strank Živi zid Ivan Vilibor Sinčić in Most Božo Petrov, sledi pa hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković.

Septembrski Crobarometar tudi kaže, da je HDZ najbolj priljubljena hrvaška politična stranka, ki jo podpira 29,2 odstotka vprašanih. Globoka kriza v SDP je vplivala na priljubljenost socialdemokratov, ki imajo eno najnižjih podpor v zadnjih 15 letih in jim zaupa 17,2 odstotka volivcev.

Po večmesečnem naraščanju podpore, ki se je približala 15 odstotkom, je septembra na 12,6 odstotka padla priljubljenost stranke Živi zid. Rahlo se je okrepil Most, ki ga podpira 8,3 odstotka vprašanih. Ostale politične stranke sodeč po raziskavi ne bi dosegle petodstotnega volilnega parlamentarnega praga.

Septembrska raziskava je še pokazala, da 73 odstotkov vprašanih meni, da država, ki jo vodi desnosredinska vlada, ne gre v pravo smer.

Zadnje novice

Sorodne vsebine