15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Rajski otok Boracay za pol leta zaprli za turiste

Rajski otok Boracay na Filipinih so danes za šest mesecev zaprli za turiste. Oblasti turistov ne spuščajo več na otok, spoštovanje prepovedi dostopa pa nadzoruje 600 pripadnikov varnostnih sil. V času, ko bo otok zaprt, naj bi ga počistili in odpravili pomanjkljivosti, zaradi katerih je vse bolj onesnažen, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Začasno zaprtje otoka, znanega po belih peščenih plažah, je ukazal filipinski predsednik Rodrigo Duterte. Ta je februarja okoli 500 hotelov, restavracij in drugih podjetij na Boracayu obtožil, da v morje izpuščajo odplake in ga spreminjajo v greznico. Po navedbah filipinskega ministrstva za okolje 195 podjetij ter 4000 prebivalcev ni priključenih na kanalizacijsko omrežje.

Oblasti nameravajo zaprtje otoka izkoristiti za dodatno izgradnjo kanalizacijskega sistema, rušenje stavb, postavljenih na mokriščih, in tožbe proti uradnikom in poslovnežem, ki so kršili zakon.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo na ulicah danes že opaziti delavce, ki so začeli dela za širjenje cest, številne restavracije in drugi lokali pa so na območje ob plaži napotili ekipe za podiranje motečih betonskih zidov ob plaži.

Državni sekretar na okoljskem ministrstvu Roy Cimatu je pozval vse gostince in druge, ki nimajo urejenega priključka na kanalizacijo, naj to odpravijo, v nasprotnem primeru jim je zagrozil z zaprtjem. “To je postal sistemski problem,” je poudaril in dodal, da gostinci služijo z lepoto obale, po drugi strani pa jo onesnažujejo.

Zaprtje otoka bo sicer močno prizadelo na tisoče ljudi, ki na Boracayu živijo od turizma. Otok vsako leto sprejme dva milijona gostov in filipinskemu gospodarstvu prinese okoli milijardo dolarjev prihodkov. Na Boracayu je v turizmu zaposlenih 17.000 ljudi, še 11.000 pa jih turistom prodaja spominke in storitve.

Vlada je sicer napovedala, da bo prebivalcem Boracaya zaradi zaprtja otoka namenila finančno pomoč v skupni višini okoli 30 milijonov evrov, ni pa še jasno, kako naj bi razdelili ta denar.

Na otoku okoli 300 kilometrov južno od filipinske prestolnice Manila sicer živi kakih 40.000 domačinov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine