18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva

Danes, prvi petek v avgustu, obeležujemo mednarodni dan piva. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji prerasel v globalno praznovanje. V Sloveniji, ki zaseda deveto mesto v Evropi po popitem pivu na prebivalca, ga na pobudo Združenja slovenskih pivovarn letos obeležujemo tretjič.

V Sloveniji imamo poleg Pivovarne Laško Union s skoraj 200-letno tradicijo varjenja piva že prek 80 malih pivovarn. Velik del te skupnosti je povezan v Združenju slovenskih pivovarn, ki si prizadeva v Sloveniji ustvariti pivu prijazno gospodarsko, vendar hkrati tudi družbeno odgovorno okolje.

“Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti kultur, jezikov kot tudi vrst piva. Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva,” so zapisali v združenju.

Združenje slovenskih pivovarn je k praznovanju spodbudilo vse svoje člane pa tudi pivovarje nečlane, zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo, ti pa se samostojno odločajo o tem, na kakšen način bodo dan obeležili. Z dvodnevnim festivalom Zeleno zlato se bodo hmelju in pivu poklonili v Žalcu ob Zeleni fontani, mednarodni dan piva pa bodo danes obeležili rudi v Pivnici Union v Ljubljani.

Pivo ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160. Slovenija na lestvici evropskih držav zaseda deveto mesto s skoraj 80 litri popitega piva na leto na prebivalca. Na prvem mestu je Češka republika (143 litrov), sledijo pa Nemčija (104 litrov) in Avstrija (103 litri).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine