15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Prva slovenska pohodniška avantura leta: »I feel Slovenia HIGHLANDER Julian Alps!«

Piše: L. B.

S prečkanjem Napoleonovega mostu v Kobaridu se je končala prva slovenska izvedba daljinsko-pohodniške prireditve I feel Slovenia HIGHLANDER Julian Alps, v okviru katere so udeleženci prehodili 100 kilometrov v petih etapah. Za pot so potrebovali med tri in pet dni in v cilju prejeli naziv HIGHLANDER!

Prireditev je potekala od 10. do 14. julija 2021. Udeleženci so prehodili traso od Bohinjskega jezera čez prelaz Vrh Bače do Podbrda (prva etapa), čez Kal, Stržišče in Rut do prodov nad Kneškim Ravnami (druga etapa) in čez planini Kuk ter Lom s spustom do Tolmina in osvežujoče Tolminke (tretja etapa), naprej čez Kolovrat mimo Muzeja 1. svetovne vojne na prostem do vasice Livek (četrta etapa), in v Kobarid (peta etapa). Udeleženci so na začetku prejeli zemljevide, kjer je bila označena pot in 5 kontrolnih točk, kjer so se morali ustaviti. Na kondicijsko zahtevno traso se je odpravilo 143 udeležencev iz petih držav, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Belgije in ZDA.

Udeleženci so bili okoljsko zavedni ljudje, ki so skrbno odlagali in ločevali odpadke in dosledno sledili sloganu »leave no trace« (za seboj ne puščaj nobene sledi). Nenazadnje HIGHLANDER sodeluje z organizacijo WWF (World Wide Fund for Nature) v prizadevanjih za zaščito Balkanskega risa.

HIGHLANDERji prvič osvojili tudi Julijske Alpe (foto: Tomislav Moze)

Planinska zveza Slovenije in Slovenska turistična organizacija sta projekt podprli, kar je organizatorju omogočilo tudi oglaševanje v tujini, uporabo znamke I feel Slovenia in s tem dobre temelje za prepoznavnost na mednarodnih trgih. Zahvala gre trgovinam s športno opremo Hervis, prehranskim znamkam Rio Mare, Riso Scoti, Garofalo in Sugo, Nikšičko pivo ter Fructalu s Frutabelami ter Zavarovalnici Triglav in Zavodu dolina Soče.

Za več informacij si lahko ogledate TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine