-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Proizvajalci pijač ob svetovnem dnevu voda za naravne ekosisteme

Piše: C.R.

Združenje industrije pijač pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) ob svetovnem dnevu voda izpostavlja pomen trajnostnega upravljanja z vodami kot strateški cilj za prihodnost.

Strategije zagotavljanja trajnosti proizvajalcev pijač v ospredje postavljajo področje varovanja voda in vodnih virov ter v zvezi s tem konkretne ukrepe in cilje, ki jih zasledujejo tudi s samoregulacijo. S posodabljanjem tehnologije in optimiziranjem proizvodnje proizvajalci pijač delujejo v smeri konstantnega zmanjševanja porabe vode. V nekaterih primerih v zadnjih letih tudi do 60 %. Odpadna voda iz proizvodnega procesa pa je usmerjena v ponovno uporabo za čiščenje. Proizvajalci pijač so že več kot 200 let skrbniki vodnih virov in zajetij. Kakovost in čistost njihovih izdelkov sta odvisni od nedotaknjenega in neonesnaženega okolja. Proizvajalci pijač ščitijo naravne ekosisteme, znotraj katerih se pretaka voda do naravnih virov zajetja in skrbijo za to, da količina odvzete vode upošteva naravni proces obnove. Na ta način zagotavljajo dostopnost za prihodnje generacije.

»Analiza aktualnega stanja na področju trajnostne rabe vode je temelj za nadaljnje usmeritve, vključevanje vseh deležnikov pa predstavlja veliko dodano vrednost, saj združeni lahko najdemo boljše in bolj učinkovite rešitve. Proizvajalci pijač ostajajo zavezani trajnostnemu upravljanju z vodnimi viri in izboljšanju svojega okoljskega delovanja. Pri tem jih kot strokovna služba GZS-ZKŽP podpiramo s prenosom dobrih praks iz tujine, z analitičnim pristopom in informiranjem,« je ob svetovnem dnevu voda pojasnila dr. Tatjana Zagorc, direktorica ZKŽP.

Evropsko združenje Natural Mineral Waters Europe (NMWE), ki združuje preko 550 evropskih polnilcev mineralnih in izvirskih vod in katerega član je tudi Združenje industrije pijač (ZIP) pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, svetovni dan voda letos obeležuje s kampanjo pod sloganom »Kaj ti pomeni voda?«.

Vir: GZS

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine