19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Pripravljeni na boljšo vremensko napoved? Okrog Zemlje kroži nov satelit za boljše napovedovanje vremena

Vesoljsko plovilo Sojuz, ki so ga danes po srednjeevropskem času izstrelili iz evropskega izstrelišča v Francoski Gvajani, je v orbito uspešno namestil meteorološki satelit Metop-C. Med drugim bo ta meril temperature in vlago v atmosferi in s tem prispeval k boljšemu napovedovanju vremena.

 

Satelit je zadnji od treh satelitov Evropske organizacije za uporabo meteoroloških satelitov Eumetsat. Pred njim so v letih 2006 in 2012 izstrelili satelita Metop-A in Metop-B, ki še vedno krožita okrog Zemlje. Vsi trije sateliti omogočajo napovedovanje vremena za od 12 ur do deset dni vnaprej, piše na spletni strani organizacije.

Metop-C, ki bo krožil po orbiti nad Zemljinima poloma na višini 817 kilometrov, bo “okrepil, optimiziral in dopolnil” zmogljivosti drugih dveh satelitov. Z devetimi instrumenti bo meril temperaturo, vlago in sestavo atmosfere, temperature in veter na gladini morja ter sestavo oblakov. S tem bodo izboljšali napovedovanje vremena in spremljanje podnebja na globalni ravni.

Z izstrelitvijo rakete Sojuz tokrat niso imeli težav. Zadnja izstrelitev tega plovila, s katerim bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poleteti dva astronavta, se je namreč zaradi nepravilnosti pri sestavi plovila Sojuz kmalu po vzletu izjalovila.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine