10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Socialdemokrat in podpredsednik romunskega parlamenta EU pokazal sredinec

Eden vidnejših politikov romunskih vladajočih socialdemokratov (PSD) in podpredsednik parlamenta Florin Iordache je danes zaradi kritik glede spoštovanja pravne države Evropski komisiji in romunski opoziciji pokazal oba sredinca (posetek TUKAJ.)

 

“Kljub vsem kritikam Evropske komisije in opozicije bomo nadaljevali z delom,” je v sredo v parlamentu dejal Iordache. Želimo “biti neodvisni in se odločati v skladu z našo ustavo”, je poudaril po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

“Nezaslišano je”, da parlamentu drugi govorijo, kateri zakon naj zavrne, je še povedal podpredsednik spodnjega doma romunskega parlamenta, ki je pristojen za sporno reformo pravosodja.

Eden od vodilnih članov vladajočih socialdemokratov je ob tem komisiji in tudi opoziciji namenil oba sredinca, kar so njegovi strankarski kolegi pospremili s ploskanjem. Je pa podpredsednik vlade Paul Stanescu, ki je prav tako član PSD, opozoril, da se v parlamentu ne obnaša kot na nogometnem igrišču.

Poslanci opozicijskih strank pa so poudarili, da nekdanji pravosodni minister s svojo gesto ni užalil EU, ampak državljane in državljanke te države, ki že leto in pol na ulicah nasprotujejo pravosodni reformi.

Evropska komisija je v torek predstavila najnovejše poročilo o stanju v boju proti korupciji v državi. Podpredsednik komisije Frans Timmermans je Bukarešto posvaril pred nazadovanjem pri reformah na tem ključnem področju ter pozval k zagotovitvi neodvisnosti sodstva in organov za preprečevanje korupcije.

Z vsemi kritikami se stopnjujejo tudi dvomi o pripravljenosti Romunije na šestmesečno predsedovanje EU, ki ga bo prvič po vstopu v unijo prevzela z začetkom prihodnjega leta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine