3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Prihajajo prvi Nikonovi brezzrcalni fotoaparatati

Japonski koncern Nikon je danes predstavil svoja prva dva digitalna fotoaparata, ki nista zrcalnorefleksna. Gre za brezzrcalna fotoaparata s senzorjem polnega formata, ki po zagotovilih podjetja zagotavljata višjo kakovost slike in samega slikovnega zapisa. V Sloveniji bo prve aparate mogoče kupiti čez dober mesec.

 

Nikon, ki je leta 1959 predstavil svoj prvi zrcalnorefleksni fotoaparat, zdaj iz ohišja fotografskega aparata odstranjuje zrcalo. “V preteklih desetletjih se je tehnološki razvoj zelo pospešil in zrcalo ter zasnova Nikonovega bajoneta sta pokazala svoje omenitve, ki jih Nikon z novim sistemom povsem umika ter omogoča bistveno boljšo uporabniško izkušnjo,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil tehnični predstavnik v Nikonovi ljubljanski pisarni Andrej Korenč.

Nikon je tako danes predstavil novo generacijo fotoaparatov z izmenljivimi objektivi polnega formata, s katero uvaja tudi nov bajonet oz. nastavek, na katerega se namesti fotografski objektiv. “Nikonov brezzrcalni sistem temelji na večjem premeru bajoneta za objektiv, s katerim je mogoče ujeti več svetlobe. Več svetlobe pomeni več podrobnosti, več globine in več barv,” pravijo pri Nikonu.

Nova fotoaparata, poimenovana Z 7 in Z 6, sta manjša in lažja od obstoječih fotoaparatov, omogočata hitrejše zaporedje fotografij, ponujata boljšo platformo za video in sta neslišna, je naštel Korenč.

Na videz sta enaka in imata podobne lastnosti. Razlika je med drugim v tem, da ima model Z 6 24,5 milijona efektivnih slikovnih točk, model Z 7 pa 45,7 milijona. Prvi model prihaja na slovenski trg konec novembra, drugi že dva meseca prej.

Hkrati z novima fotoaparatoma in uvedbo novega bajoneta je Nikon predstavil tudi prve tri objektive, ki ustrezajo širini novega bajoneta, ter adapter, s katerim je mogoče obstoječe objektive uporabljati na novem sistemu.

“Prihaja višja kakovost slike in samega slikovnega zapisa kot takega,” je povzel Korenč. Novi fotoaparati so zelo sodobni in nagovarjajo zelo široko množico tehnološko zelo zahtevnih uporabnikov, je dodal. Pri Nikonu so prepričani, da kupcev ne bodo našli le med profesionalnimi fotografi, pač pa bodo ustrezali zelo široki publiki in fotografskim navdušencem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine