30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Prekletstvo Titanika? Žena potnika na izginuli podmornici je prapravnukinja žrtev Titanika

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Wendy Rush je žena Stocktona Rusha, ustanovitelja in direktorja podjetja OceanGate, ki je na krovu pogrešane podmornice Titan, ki se je pred dnevi odpravila na ogled potopljenega Titanika, za njo pa so izginile vse sledi. Britanski BBC razkriva, da gre za prapravnukinjo potnikov, umrlih na Titaniku.

Gre za Isidorja in Ido Straus, ki sta potovala v prvem razredu Titanika in sta bila z imenom celo omenjena v filmu Titanik. Zakonca Straus sta bila namreč kot solastnika znane veleblagovnice Macy’s med najbogatejšimi potniki na Titaniku.

Zakonca, znana po tragični ljubezenski zgodbi
O pokojnih zakoncih se je razpisal New York Times in navedel, da sta verjetno najbolj znana po tragični ljubezenski zgodbi. Preživeli s Titanika so namreč povedali, da Isidor ni hotel vstopiti v rešilni čoln, dokler niso vanj vstopile vse ženske in otroci. “Ne, ne bom šel na rešilni čoln, dokler ne vidim, da ima vsaka ženska in otrok možnost pobegniti,” je odvrnil Isidor, ko mu je bilo rečeno, da se ve, kdo je, in da mu zato seveda pripada mesto na rešilnem čolnu.

Ko je Ida videla, da mož ne želi oditi, je zlezla nazaj iz čolna in se obrnila k svojemu ljubljenemu možu. Rekla mu je: “Skupaj sva živela čudovito življenje 40 let in skupaj imava šest čudovitih otrok. Če se ti ne boš vkrcal na rešilni čoln, se tudi jaz ne bom.”

Nato so oba videli stati z roko v roki na krovu Titanika, ko je ladja potonila. V filmu Titanik sta prikazana kot par, ki objeta v postelji čakata na smrt, medtem ko voda dere okoli njiju.

Prizor iz filma Titanik (Foto: Twitter)

Sodeč po arhivih New York Timesa so Isidorjevo truplo izvlekli iz morja približno dva tedna po potopu ladje. Idinih posmrtnih ostankov niso nikoli našli.

Tudi žena je bila na treh odpravah
Wendy Rush, rojena Hollings Weil, se je leta 1986 poročila s Stocktonom Rushom, razkriva poročna objava v New York Timesu. Opravlja delo direktorice za komunikacijo pri OceanGate in je bila na treh odpravah na razbitino Titanika, razkrivajo podatki na njeni strani LinkedIn.

Wendy Rush je žena Stocktona Rusha. (Foto: Twitter)

Iskanje podmornice se je začelo po izgubi stika s posadko v nedeljo zvečer. Poleg Stocktona Rusha, ki je za krmilom podmornice, so na krovu 73-letni francoski raziskovalec Paul-Henry Nargeolet, britanski poslovnež, pilot in pustolovec Hamish Harding, pakistansko-britanski poslovnež Šahzada Davud in njegov 19-letni sin Suleman. V torek in sredo so na območju iskanja zaznali podvodne zvoke, zato so po poročanju STA v iskanje poslali dodatna plovila na daljinsko upravljanje. Razširili so območje iskanja, ki je dvakrat večje od naše države v globini štirih kilometrov pod gladino oceana. Ker podmornica nudi 96-urno zalogo kisika, je bilo slišati opozorila, da bodo njegove zaloge izčrpane v četrtek.

Najdba Titana na površini oceana po besedah strokovnjakov predstavlja najboljši možni scenarij. Podmornica ima namreč poseben varnostni sistem, ki omogoča, da se v nujnih primerih dvigne na površje, četudi so vsi potniki brez zavesti. V primeru, da se je podmornica zagozdila na dnu oceana, bi potnikom zmanjkala zaloga kisika, mraz pa bi povzročil podhladitev. Mogoče pa je tudi, da se je podmornica ujela v ribiško mrežo ali drugo zanko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine