1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

(PREJELI SMO) Peš romanje za Veliki Šmaren na Poljsko od Varšave do Čenstohove – pričevanje slovenskega udeleženca (FOTOGALERIJA)

Piše: Blagovest.si

Po letu 2016 sem se letos poskusno za v bodoče spet podal za ‘Veliki Šmaren’ na romanje, ki traja okoli dva tedna.

V četrtek, 3. avgusta 2023 popoldne sem se z dvajset minutno zamudo odpeljal z vlakom iz Ljubljane do Maribora, kjer se je zamuda še povečala – od tu naprej z avtobusom (vzrok: proga) do Gradca, kjer je zamuda znašala že več kot uro, in dalje zopet z vlakom do Dunaja. Tam sem imel za prestop na drug vlak samo deset minut, zaradi česar sem bil primoran, da s prijaznim avstrijskim sopotnikom Robertom B. in z njegovo pomočjo narediva nov načrt vožnje že na vlaku pred Dunajem za nadaljevanje vožnje do Varšave, ki ga je potrdil tudi avstrijski sprevodnik, ki mi je daroval še zastonjsko prenočišče z obilnim zajtrkom, ponudenim v bližnjem hotelu.

Tako da za mene zdaj ne velja več: »Če greš na Dunaj pusti trebuh zunaj!« Kar so naši napol svetniški s slovenstvom umetniško prežeti študentje vsi po vrsti iz dneva v dan pred dvesto leti globoko doživljali, ne vem pa kdo je ta rek od ‘naših Dunajčanov’ prinesel domov. Morda vsi tudi s suhorobnimi Ribničani vred.  Danes v Sloveniji ne premoremo več te ljubezni do svoje domovine Slovenije in dopuščamo, da gremo proti dnu ki je – po Hojsu – v Macesnovi Gorici. Na Pristavi nad Stično nam  je zavzeto gorko naročil’: »Tega v drugo ne smemo nikakor dopustiti, do zadnjega vsi, ki nam je Slovenija priraščena k srcu in jo ljubimo, se moramo za ceno svojega življenja zavzemati, da se to ne bo zgodilo!«

Nadaljevanje lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine