7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Predsednik republike Borut Pahor: Evropska unija ni problem, je rešitev

Predsednik republike Borut Pahor se s sporočilom “Več Evrope, več solidarnosti” pridružuje praznovanju dneva Evrope v želji, da bi bila Evropa po krizi bolj povezana, učinkovitejša in bolj združena. “Evropska unija ni problem. Evropska unija je rešitev,” je izpostavil v govoru na video posnetku, ki ga je danes objavil na Twitterju.

 

“Vsi, ki verjamemo v nenadomestljivo vlogo Evropske unije pri zagotavljanju miru in varnosti. Vsi, ki verjamemo v njena prizadevanja za blaginjo vseh Evropejcev, za demokracijo, človekove pravice, vladavino prava, svobodo medijev. Vsi, ki verjamemo v čudovito raznolikost in sožitje naših narodnih in drugih identitet. Vsi, ki verjamemo v Evropo kot globalnega voditelja. Vsi mi praznujemo 9. maj dan Evrope kot naš skupen praznik,” je dejal slovenski predsednik.

Nadaljeval je, da je EU skoraj tričetrt stoletja uspela zagotoviti evropskim narodom in državam mir in varnost. “V tem času pa so z razvojem EU rasla tudi druga visoka pričakovanja glede njenih dosežkov. Osebno menim, da so fenomenalni. Ni pa mogoče spregledati zastojev in njene nemoči, recimo v času migrantske krize in na začetku spopadanja z obstoječo pandemijo. To bi lahko pripeljalo do napačnega zaključka, da EU razen za ohranitev miru ne rabimo. To je velika in nevarna zmota. Še nikoli se nismo potrebovali en drugega tako kot sedaj in v teh globalnih razmerah. Zato pravim, Evropa ne sme iti nazaj, Evropa mora iti naprej. EU ni problem. EU je rešitev,” je prepričan.

Spomnil je na svoje nagovore v različnih jezikih ostalih držav ob pandemiji novega koronavirusa, ki so bili po njegovih besedah “iskreno sporočilo našega prepričanja, da potrebujemo več solidarnosti in zato tudi več Evrope”.

“Naše sporočilo ob dnevu Evrope je torej več Evrope, več solidarnosti. Z željo, da bi v sedanjih okoliščinah EU našla zalet za novo renesanso vam ob tem prazniku sporočam najbolj iskrene želje za našo lepo in uspešno skupno evropsko prihodnost,” je zaključil svoje sporočilu ob današnjem dnevu Evrope, ko mineva 70 let od predstavitve Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi za trajen mir med evropskimi narodi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine