9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Predsednik Pahor se bo danes bratil z ekosocialisti – gostil bo posvet o podnebnih spremembah

Čeprav smo pred kratkim objavili novico, da se planet Zemlja nahaja v fazi ohlajanja, pa politični vrh temu kljubuje. Kot poroča STA, bo predsednik države Borut Pahordanes v predsedniški palači v Ljubljani gostil posvet o podnebnih spremembah v svetu in Sloveniji. Namenjen bo skupnemu premisleku o tem, kaj je mogoče in potrebno storiti glede tega izjemno aktualnega in dolgoročnega vprašanja, so sporočili iz Pahorjevega urada.

 

Vabilo predsednika na posvet je sprejelo 19 slovenskih uglednih snovalcev in izvajalcev politik ter poznavalcev in strokovnjakov iz nevladnih, akademskih in vladnih institucij.

“Svet se nikdar ni v sto letih spremenil tako zelo kot v našem času. Življenje ljudi je na splošno udobnejše, lažje, planet Zemlja pa je eno stopinjo toplejši kot v predindustrijski dobi,” je v vabilu zapisal Pahor.

Če je še ob sprejemanju pariškega sporazuma leta 2015 veljalo, da bi se izognili najhujšemu, če bi nam uspelo omejiti dvig globalne temperature na dve stopinji Celzija, nova študija kaže, da se bo treba potruditi še bolj. Usoden bi bil že dvig temperature nad 1,5 stopinje in če ne storimo nič, se bo to zgodilo že do leta 2040.

“Razprava, ki jo želim spodbuditi, naj bi prispevala k skupnemu premisleku, pa tudi k boljšemu razumevanju in predvsem večji odločenosti za naša prihodnja ravnanja,” je zapisal Pahor.

Predsednik države se bo sicer v začetku decembra v poljskih Katovicah udeležil tudi mednarodnega srečanja voditeljev v okviru konference pogodbenic Okvirne konference Združenih narodov o podnebnih spremembah. Temeljni namen konference, ki bo potekala pod geslom Spremenimo skupaj, je sprejetje knjige pravil za začetek izvajanja pariškega sporazuma o podnebnih spremembah v letu 2021.

Vse torej kaže, da se bo tudi danes v glavnem govorilo o globalnem segrevanju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine