19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Pred svetovnim prvenstvom v nogometu akcija 100 dni brez hazarda

Pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu in ob svetovnem prvenstvu v pokru v Zavodu Etnika opozarjajo na zasvojenost s stavami. Vse, ki imajo težave s stavami, vabijo v program 30 ali 100 dni brez hazarda. Pomoč bo na voljo brezplačno in anonimno na spletni strani mladihazarder.si, so pojasnili na današnji novinarski konferenci.

 

Zavod Etnika in Odprti inštitut za psihoterapijo Ljubljana organizirata anonimno spletno kampanjo 100 dni brez hazarda, h kateri želijo pritegniti vse, ki želijo prenehati s stavami in igrami na srečo. “V projekt se je mogoče vključiti kadar koli. Gre za to, da si ljudje dajo zavezo sami pred sabo,” je dejal vodja Zavoda Etnika Marjan Ornik.

Brezplačna in anonimna akcija bo potekala na forumu spletne strani mladihazarder.si/si. Na spletno stran se lahko uporabniki prijavijo s psevdonimom in anonimiziranim elektronskim naslovom.

Forum bo namenjen podpori med ljudmi, ki imajo podobne težave, vodil pa ga bo moderator, je pojasnila sodelavka inštituta Lilijana Rudolf. “Upamo, da bo akcija dosegla več uporabnikov in jim dala več samozavesti, kajti stigma je velika,” je povedala. Želi pa si tudi, da bi jim uspelo organizirati podporno skupino.

Sicer na spletni strani nudijo pomoč in svetovanje v klepetalnici, prek elektronske pošte ali telefona ter spletni test prepoznavanja zasvojenosti. Za pomoč zasvojenim in njihovim bližnjim pa so naredili tudi mobilno aplikacijo MH mobilna terapija za android. Aplikacija ponuja pomoč v stiski, nasvete za upravljanje impulzov, bližnjice do orodij za blokado strani s stavami na mobilnih telefonih ali računalnikih ter izjavo, s katero si uporabnik lahko prepove vstop v igralnice.

Od stav so večinoma odvisni fantje, bolj podvrženi pa so jim tudi migranti in finančno šibkejši. Vodja Odprtega inštituta za psihoterapijo Ljubljana Tine Papič je dodal, da “so bolj impulzivni ljudje bolj podvrženi nevarnosti, da zapadejo v tovrstne odvisnosti”. Na razširjenost odvisnosti pa vpliva tudi internet. Ta hazarderjem po Ornikovem mnenju omogoča, da stavijo v vsakem trenutku. “Pri športnih stavah je dobrodošlo poznavanja športa, pri današnjih produktih pa to ni več pomembno,” je razložil.

Po raziskavi fakultete za uporabne družbene študije stavi problematično oz. stavi več denarja, kot ga ima, 1,45 odstotka prebivalcev. S stavami pa je zasvojenih 0,46 odstotka prebivalcev. Med mladimi, starimi od 18 do 30 let, problematično stavi 3,7 odstotka, patološko pa 1,68 odstotka. Podatki iz raziskave Zavoda Etnika pa kažejo, da je leta 2013 stavilo kar 20,2 odstotka 15-letnikov, 3,2 odstotka 15-letnikov pa je bilo s stavami zasvojenih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine