17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Pred 20 leti so se v Zgornjem Posočju silovito stresla tla

Na današnji dan pred 20 leti je Zgornje Posočje prizadel močan potres, ki je bil z magnitudo 5,6 najmočnejši v 20. stoletju z žariščem na ozemlju Slovenije. Poškodoval je več kot 4000 objektov, a ni zahteval žrtev. Na Agenciji RS za okolje bodo ob današnji obletnici spregovorili o razvoju seizmologije in predstavili državni načrt ob močnem potresu.

 

Potres na takratno velikonočno nedeljo se je zgodil ob 12.55, njegovi največji učinki na površju so dosegli od VII. do VIII. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS).

Žarišče potresa je bilo med dolino Lepene in Krnskim gorovjem, v globini okoli osem kilometrov. Prizadel je naselja v 16 občinah zahodne in severozahodne Slovenije, čutili pa so ga prebivalci celotne Slovenije in posameznih delov devetih držav – od Hrvaške do Švice in celo Nemčije.

Poleg velike gmotne škode na Bovškem, Kobariškem in Tolminskem je povzročil tudi precejšnje spremembe v naravi, nastali so številni skalnati podori. Sledilo je več tisoč popotresnih sunkov; eden od njih je 6. maja 1998 dosegel magnitudo 4,2.

Najbolj prizadeti so bili kraji v bližini žarišča potresa pod Krnskim pogorjem – Drežnica, Drežniške ravne, Magozd, Bovec, Čezsoča, Kal Koritnica, Soča, Trenta in Lepena. Država je za popotresno obnovo, ki je trajala dobrih deset let, namenila 100 milijonov evrov.

Največji delež pri popotresni obnovi so predstavljali stanovanjski, poslovni in gospodarski objekti. Iz posebnega programa obnove kulturnih spomenikov pod strokovnim vodstvom spomeniškovarstvene službe pa je bilo v celoti obnovljenih 156 stavb, med njimi 52 cerkva, 102 profani stavbi ter 61 zunanjščin trških jeder in štiri pašne planine.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) bodo 20. obletnico velikonočnega potresa danes obeležili z dogodkom, na katerem bodo predstavili glavne značilnosti in posledice tega potresa, pa tudi pripravljenost Slovenije na močan potres. Predstavili bodo še, kako se je v zadnjih 20 letih razvijala seizmologija, ocenjevanje ranljivosti in ogroženosti stavb ter organizacijo in načrtovanje civilne zaščite ob močnem potresu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine