14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Prebivalci kupili škotski otok in obdržali svoje domove

Prebivalci odročnega škotskega otoka Ulva, ki je prepoznaven po gričevnati pokrajini in skalnati obali, so se pred kratkim znašli pred nezavidljivo situacijo. Lastnik otoka ga je namreč dal naprodaj in s tem pritegnil zanimanje bogatih morebitnih kupcev. Peterica prebivalcev se je zbala za svoje domove in se odločila otok kupiti.

 

Lastnik otoka Jamie Howard je želel s prodajo otoka, s katerim bi kupec dobil priložnost za lastništvo “enega najbolj imenitnih zasebnih otokov na severu Evrope”, zaslužiti okoli 4,7 milijona evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kmalu potem, ko je otok prišel na tržišče, so se za njegov nakup pričeli zanimati številni bogataši. Pet prebivalcev je postalo zaskrbljenih, da jim novi lastnik ne bo več dovolil živeti na otoku, in se zato odločilo za njegov nakup.

Lokalni skupnosti je uspelo odložiti prodajo z novim škotskim zakonom, ki skupnosti zagotavlja možnost nakupa zemljišča in je peterici obenem zagotovil tudi čas za zbiranje denarja.

“Po dolgem in zapletenem procesu je bil skupnosti odobren nakup zemljišča po ceni, ki so jo po naročilu škotske vlade postavili neodvisni cenilci,” je v izjavi povedala skupina domačinov.

“Da smo lahko kupili celotno posestvo, smo morali pogajanja nadaljevati do te točke danes, ko lahko sporočimo, da smo dosegli končni dogovor,” so še dejali.

Zahvaljujoč odobritvi vlade in finančnim prispevkom več kot 500 posameznikov jim je namreč uspelo zbrati zahtevano vsoto.

“Ne moremo se dovolj zahvaliti – ne le za finančno podporo, temveč tudi za vse spodbude, ki smo jih prejeli v času procesa,” je dejal predstavnik lokalne skupnosti Colin Morrison.

Zadnje novice

Sorodne vsebine