9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Potovalni velikan Thomas Cook razglasil stečaj; 600 tisoč turistov obtičalo v tujini

Ikonični britanski potovalni velikan Thomas Cook je danes razglasil stečaj in s tem končal ugibanja o njegovi usodi. Kot so sporočili iz družbe, jim kljub prizadevanjem ni uspelo zagotoviti novih zasebnih vlagateljev. Zaradi stečaja je v tujini obstalo 600.000 turistov, med njimi 150.000 Britancev, ki pri vrnitvi v tujino računajo na pomoč vlade.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz družbe, jim kljub številnim naporom ni uspelo skleniti dogovora med delničarji družbe in potencialnimi novimi zasebnimi vlagatelji. “Uprava družbe je sklenila, da nima druge možnosti, kot da sprejme ukrepe za začetek prisilne likvidacije s takojšnjim učinkom,” so navedli.

Generalni direktor družbe Peter Fankhauser je izrazil globoko razočaranje zaradi stečaja. “S celotno upravo globoko obžalujemo, da nismo bili uspešni,” je dejal.

V družbi so za slabo poslovanje okrivili predvsem šibko povpraševanje na evropskem trgu, ki naj bi mu botrovali vročinski valovi in z njimi povezane odpovedi rezervacij. Težko so se soočali tudi s hudo konkurenco s strani spletnih turističnih podjetij in nizkocenovnih letalskih prevoznikov, dodaten negativni vpliv pa so imele globalne politične napetosti.

Letala nemške podružnice Thomas Cooka Condor medtem kljub stečaju ostajajo v zraku. Kot so sporočili iz družbe, nadaljujejo s poslovanjem in računajo na državno pomoč. Poudarili so, da so že vrsto let dobičkonosni, zato upajo, da jim bo država odobrila poroštvo na premostitveno posojilo.

Thomas Cook je v preteklih mesecih pripravil načrt sanacije, po katerem bi podjetje rešil kitajski investitor Fosun Tourism Group. Ta bi v dokapitalizaciji prispeval 450 milijonov funtov in s tem pridobil 75 odstotkov turističnega dela britanske skupine in 25 odstotkov njene letalske družbe. Še 450 milijonov funtov naj bi prispevali upniki in banke, ki bi pridobili preostale deleže omenjenih enot.

Vendar pa so banke podjetju postavile dodatni pogoj, in sicer 200 milijonov funtov rezerve za pokritje morebitnih dodatnih finančnih potreb v zimskem času. Podjetju pri zasebnih vlagateljih denarja ni uspelo najti.

Iz Fosuna so danes sporočili, da jih je stečaj razočaral. “Naše stališče glede pripravljenosti na sodelovanje je bilo v celotnem postopku nespremenjeno, so se pa žal spremenili drugi faktorji,” so dodali.

V organizaciji Thomas Cooka trenutno dopustuje okoli 600.000 ljudi, med njimi 150.000 Britancev. Zaradi stečaja ni jasno, kako bodo vse spravili nazaj domov. Britanski državljani pričakujejo pomoč vlade, ki je sporočila, da je v ta namen že najela letala.

“Vsem, ki so trenutno v tujini s Thomas Cookom in naj bi se v domovino vrnili v prihodnjih dveh tednih, bomo omogočili prevoz domov čim bližje predvidenemu datumu povratka,” so zapisali na vladi. Po navedbah AFP sicer še ni jasno, ali bo letal dovolj oz. ali bodo lahko vse pripeljali nazaj v predvidenih rokih.

Britanski premier Boris Johnson je še pred uradno razglasitvijo stečaja napovedal, da bo vlada storila vse, kar je v njeni moči, da britanskim državljanom omogoči povratek v domovino.

Vladna operacija bi lahko za državo predstavljala “največjo repatriacijo v času miru”. Pred tem je ta status imelo “reševanje” 110.000 potnikov, ki so pred dvema letoma v tujini obtičali po propadu letalske družbe Monarch Airlines. Ukrep je britansko vlado takrat stal 60 milijonov funtov.

Na počitnicah je zaradi stečaja obtičalo tudi 140.000 Nemcev. Danes in v torek naj bi jih domov poletelo 21.000, a jim povratka trenutno še ne morejo zagotoviti, so sporočili iz Thomas Cooka. Nemška vlada se še ni odzvala.

Ob ujetih potnikih je stečaj prizadel tudi več tisoč zaposlenih v 178 let starem podjetju. Po vsem svetu koncern zaposluje več kot 22.000 ljudi, od tega 9000 na Otoku.

Razplet dogajanja je slaba novica tudi za turistične delavce. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predsednik združenja turističnih delavcev na Kreti Michalis Vlatakis, gre za “potres sedme stopnje, pri čemer cunami še prihaja”. V Grčiji naj bi bilo trenutno okoli 50.000 turistov, ki so tja prispeli prek Thomas Cooka.

Turško ministrstvo za kulturo in turizem je podjetjem, ki jih bo prizadel stečaj Thomas Cooka, obljubilo “kreditno podporo”. Ukrep naj bi začel veljati kmalu. V Turčiji je po podatkih ministrstva malo več kot 21.000 Thomas Cookovih turistov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine