17.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Poslanci SD in DeSUS bodo obstruirali izredno sejo DZ, ki sta jo predlagali poslanski skupini SMC in Levica

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša sta danes potrdila, da bodo njihovi poslanci obstruirali izredno sejo DZ, ki sta jo predlagali poslanski skupini SMC in Levica. Medtem ko Han izredno sejo označuje kot nabiranje političnih točk, Jurša v njej vidi preveliko škodo za državo.

Han je ob tem poudaril, da so trenutno na mizi pomembnejši zakoni od predlaganih. Opozoril je, da niso oni tisti, ki so povzročili krizo v državi, in da bodo obstruirali vse zakone, ki bodo na izredno sejo prišli s podpisom poslancev.

Enakega mnenja je tudi Jurša, ki meni, da bi z izredno sejo storili več škode kot koristi. Poslanci DeSUS tako ne bodo sodelovali pri razpravah in pri odločitvah o zakonih, ki so jih vložili poslanci ali poslanske skupine, je dejal.

Poslanski skupini SMC in Levice sta v torek vložili zahtevo za sklic še ene izredne seje DZ, na kateri bodo obravnavali devet zakonov, ki so jih v DZ vložili poslanci in so v zadnji fazi obravnave. Po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer si namreč želijo, da vsi “zakoni dobijo epilog in da so sprejete dobre rešitve”.

Po besedah Kustec Lipicerjeve gre za zakone, ki bodisi nimajo nobenih finančnih učinkov na državni proračun, bodisi so ti tako minimalni, da jih je mogoče vračunati “v že obstoječi finančni razrez”. “Kar nekaj teh zakonov bi tudi stopilo v veljavo šele leta 2020,” je dodala.

Med drugim je izpostavila predlog novele zakona o enakih možnostih žensk in moških, predlog spremembe zakona o političnih strankah, predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, predlog zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic, ki jih imajo narodne skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji, predlog zakona o t. i. kulturnem evru in predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, po katerem se otroški dodatek ne bi upošteval pri ugotavljanju pravice do socialne pomoči.

V Levici so napoved obstrukcije označili za poskus oviranja obravnave predlogov, in sicer kljub temu, da ne gre za predloge, ki bi jih zdaj vložili v obravnavo, ampak so se o njih pogovarjali ves mandat. Kot je danes v izjavi v DZ spomnil vodja poslancev Levice Luka Mesec, je med predlogi Levice tudi predlog zakona, s katerim bi izločili otroški dodatek iz ugotavljanja pravice do socialne pomoči.

“To, da nas SD in DeSUS napadata z obstrukcijo, lahko razumemo samo kot njuno odločitev, da bosta raje še naprej obljubljali kot pa ukrepali,” je povedal Mesec.

V SDS se bodo o udeležbi na izredni seji, na katero so uvrščeni zakoni, ki so jih vložili poslanci, razpravljali predvidoma v ponedeljek, so pojasnili v poslanski skupini. V NSi se še niso izrekli, SMC se bo glede napovedane obstrukcije koalicijskih partneric izrekla v petek, so povedali za STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine