3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Portal kulture in zgodovine Prekmurja in Železne županije

V Pomurskem muzeju v Murski Soboti so danes predstavili projekt E-documenta Pannonica, s katerim bodo oblikovali interdisciplinarno bazo verodostojnih arheoloških, etnoloških, kulturno-zgodovinskih in biografskih podatkov o kulturni dediščini 120 krajev v Prekmurju in Železni županiji.

Projekt bodo izvedli trije partnerji iz Slovenije – Pomurski muzej Murska Sobota, Pokrajinski arhiv Maribor ter Zavod za turizem in kulturo Beltinci, ter dva iz Madžarske – Mestni muzej Savaria in Madžarski nacionalni arhiv Železne županije.

Konkretni izdelki projekta iz krajev ob slovensko-madžarski meji bodo spletni portal z interaktivno karto krajev v treh jezikih, ob slovenščini in madžarščini bo to še angleščina, skupna baza podatkov o kulturni dediščini čezmejnega območja v slovenščini in madžarščini ter skupna informacijska pisarna. Ta bo v Beltincih.

Pobudo za projekt je dal Pomurski muzej, ki je tudi vodilni partner, spletni portal pa bo dostopen tudi prek mobilne aplikacije. Koristil bo lahko vsakemu, ki ga zanimajo omenjena področja za izobraževalne, promocijske in gospodarske namene, najbolj pa učencem, študentom, učiteljem in turističnim delavcem, pa tudi lokalnim skupnostim.

Projekt 85-odstotno, kar pomeni z dobrimi 410.000 evri, financira Evropski sklad za regionalni razvoj iz programa Interreg Slovenija-Madžarska, preostalo bodo prispevali partnerji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine