1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Pogumni skalaši na poletnem taboru SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume osvojili tudi Strmo peč

Skalaši smo kleni domoljubi, ki živi in neživi naravi hočemo samo dobro za njeno preživetje, za nas in naše potomce.

Škrlatica (2738 m) je drugi najvišji vrh Vzhodnih Julijskih Alp. Njen vršni križ, ki so ga postavili novodobni skalaši, je za nas eden izmed temeljev slovenskih duhovnih vrednot. Koliko misli in besed smo ji namenjali v času tabora. Vendar je bila letos narava v igri oblakov ter napovedanih ploh in neviht močnejša od nas. Drugače povedano, naš razum je opravil dejanje v smislu varnosti večje skupine gornikov. Slednji, več kot štirideset nas je bilo, smo se tako odločili, da se zberemo zgolj pri tradicionalni sveti maši v Aljaževi kapeli sv. Cirila in Metoda v Vratih, ki jo je daroval »triglavski župnik« France Urbanija. Ja, to je tista kapela, kjer pri sveti maši lahko s svojima podobama sodelujeta tako očak Triglav kot »mati« Škrlatica.

Druženje po obredu je bilo prisrčno in veselo. Na površje so privreli še sveži spomini na ponedeljkov vzpon na odmaknjeno lepotico zahodnih Julijcev v Montaževi skupini Strmo peč (2379 m). Koliko lepote gora zasije takoj, ko jih ponoči operejo številne dežne kaplje! Pa tudi koliko vode lahko nato izliješ zgodaj zjutraj iz gorniških čevljev zaradi mokrih trav, kot smo morali storiti mi. Ob večkratnem ožemanju nogavic, nam je naša vodnica Slavica pošteno priznala, da jih v tako kratkem času še ni tolikokrat oprala. Trop kozorogov nas je pri tem početju nemo opazoval. Ni se dal motiti pri paši sočne gorske trave, saj je vedel, da smo skalaši kleni domoljubi, ki živi in neživi naravi hočemo samo dobro za njeno preživetje, za nas in naše potomce.

Program tabora nam do konca 24. poletnega tabora SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume ponuja še današnji simpozij o koreninah slovenstva in sobotno lahkotno gorsko kolesarjenje po dolini Lepene. In potem?

Zmotno bi mislili, da ga bomo kar zaključili. Letos smo se izjemoma odločili, da ga podaljšamo še za en dan. V nedeljo, 4. avgusta, se bomo tako skupaj s predsednikom Janezom Janšo podali peš ali udobno z žičnico na 31. romanje treh Slovenij, matične, zamejske in izseljenske, na Svete Višarje.

Program srečanja:

10.30 – predavanje pravnika, vrhovnega in nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca;
12.00 – slovesna sveta maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak;
13.00 – po maši bo na ploščadi za cerkvijo kratek kulturni program.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine